Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Världspremiär: Audi Q4 Sportback e-tron concept är här

Audis nya elsuv officiell

Audi satsar stenhårt på elbilsmarknaden framöver.
Nu visas en del av den framtiden upp genom Audi Q4 Sportback e-tron.
Den sportigt eleganta el-suven går i produktion redan nästa år.

För två år sedan, i samband med premiären av Audi e-tron, presenterade Audi sin tydliga ambition att satsa på elbilar. Den tyska biljätten planerar att ha över 20 helt eldrivna modeller år 2025 och räknar med att laddbara modeller ska stå för cirka 40 procent av den globala försäljningen.

Nu ges en försmak på vad som komma skall nästa år för Q4-kunderna. Världspremiären för Audi Q4 e-tron, med extra utrymme i klassisk suv, och Q4 Sportback e-tron, med sin sportiga coupé-siluette, är äntligen här.

De båda konceptbilarna har nästan identiska mått. Q4 Sportback har 4,60 meter i längd och 1,60 meter i höjd – och är därav en centimeter längre och lägre. Båda har en bredd på 1,90 m och axelavståndet lyder 2,77 m.

Designmässigt skiljer sig de två elbilarna från varandra. Men ur ett tekniskt perspektiv är de identiska. De har samma typ av drivlina och de två elmotorerna levererar 225 kW (306 hästkrafter) i systemeffekt. Den bakre motorn har ett vridmoment på 310 Nm och den främre motorn levererar 150 Nm till framhjulen. 1-000 km/h görs på 6,3 sekunder och topphastigheten begränsas till 180 km/h.

Batteripaketet är placerat mellan elmotorerna. Det är samma apparat som i Q4 e-tron; det vill säga har det en lagringskapacitet på 82 kWh och väger 510 kilo. Räckvidden lyder 45 mil enligt WLTP, men med enbart bakhjulsdrift ökar räckvidden med ytterligare fem mil, enligt Audi.

Det är bestämt att de båda bilarna kommer att lanseras under 2021, någon gång runt sommaren. Suven är först ut, därefter följer Q4 Sportback.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com