Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Var elfte bil som registrerades i Europa i november var en elbil

Var tjugonde registrerad bil i europa I år, har varit en elbil

Större
Stäng
  • Foto: Shutterstock
    Foto: Shutterstock
  • Foto: Shutterstock

Var elfte bil som registrerades i europa i november, var en elbil visar nya siffror. I år har det hittills registrerats drygt miljon laddbara bilar.

Under november uppnåddes en ny milstolpe på när det kommer till den västeuropeiska personbilsmarknaden, nämligen var elfte nya bil som kom in på marknaden var renodlade elbilar, enligt ny data från European Electric car report som publicerats av Schmidt Automotive Research. 

I år har det kommit 1,06 miljoner nya laddbara bilar på vägarna. Majoriteten (53 procent) var renodlade elbilar, var 562 000 enheter och den ledande modellen var Renault Zoe, med en månad kvar av året. Laddybriderna misslyckades att nå 499 000 bilar registrerade hittills i år. 

I november nådde batteridrivna bilarna ett rekord när det kommer till marknadsandelar, 8,9 procent, tack vare den näst högsta volymen med elbilar genom alla tider. 82 100 enheterna registrerades i november och boostades inte av Teslas leveranser, vilket betyder att det finns en chans att antalet nyregistreringar överstiger till över 100 000 enheter i december, men kan påverkas negativt av covid-19, beroende på hur långa nedstängningarna blir i de olika europeiska länderna.

LÄS MER: Kinesiska Volvokusinen fångad på bild – i Sverige

Förra året registrerades 354 000 elbilar i Europa. Med en månad kvar av året (registreringsmässigt) är årsprognosen kvar på 620 000 elbilar, eller var 20e bil är en elbil.

Anledningen till succén för elbilarna har utan tvekan varit de olika tillverkarnas race för att uppnå EUs nya utsläppsmål som har fasats in i år. 

Målen har enligt Schmidt blivit enklare att uppnå av två olika anledningar. Dels är det en marknad som varit på nedgång vilket har inneburit att färre laddhybrider har varit tvungna att registreras för att uppnå målen, och dels har regeringarna runt om i Europa subventionernas inköp med bakgrund av coronapademin. Exempelvis går det att leasa en elbil för under 100 euro (cirka 1 000 svenska kronor) per månad. Tyskland står nu för 30 procent av Västeuropas laddhybridmarknad, dubbelt så mycket som den näst största marknaden, Frankrike. 

Tyskland är dessutom den första marknaden som har uppnått en halv miljon laddhybrid på vägarna, nästa år ska den siffran vara dubbelt så stor. 

LÄS ÄVEN: Så ska Volkswagen utmana Tesla – på allvar

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com