Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ras för Volkswagen ID.3

Registrerades mest av alla i december

I december var det för första gången i Sverige, en elbil som var den mest registrerade bilen av alla under en enskild månad. Nu är dock ordningen ”återställd” enligt de nya siffror från Bil Sweden.

Antalet nyregistreringar av personbilar ökade med 22,5 procent i januari jämfört med samma period förra året, visar nya siffror från Bil Sweden. Enligt organisationen så förklaras ökningen med låga siffror i januari förra året, på grund av ett rekordstarkt december 2019. 1 januari 2020 infördes den nya mätmetoden för utsläpp, WLTP, och innebar en strängare mätmetod och i många fall en skatteökning på fordon.

– 2021 riskerar att bli ett mycket ryckigt fordonsår. Dels för att vi fortfarande är mitt uppe i Coronapandemin, som också starkt påverkade fordonsmarknaden under det andra kvartalet ifjol, dels för att flera styrmedelsförändringar träder i kraft under det första halvåret i år, säger Jessica Alenius, vice VD på BIL Sweden.

Förra månaden registrerades det totalt 20 573 bilar. Tittar man på vilka modeller som registrerades flest gånger, är ordningen återställd jämfört med december. Volvo var nämligen tillbaka i topp med Volvo S/V60 med 1 377 exemplar, följt av Volvo XC40, med 973, och XC60, med 961. Kia Ceed och Toyota RAV4 avslutade topp fem med 774, respektive 733 fordon. Förra månadens raket, Volkswagen ID.3, föll ned som en pannkaka i januari, med 25 registrerade bilar.

LÄS MER: Bil Sweden: 2020 präglat av covid-19 men stark utveckling för laddbara bilar

I december 2020 stod de laddbara bilarna för 49 procent av andelen nyregistrerade bilar, men i januari var motsvarande siffra endast 33,5 procent. Dock är det ändå en ökning från 30,7 procent i januari förra året. Enligt Bil Sweden beror inbromsningen från december på en osäkerhet i form av förändrad bonus-malus och höjd förmånsskatt. Därmed var bensinbilarna åter större än laddhybriderna och elbilarna tillsammans. 

Enligt preliminära siffror från Bil Sweden, så ökade andelen laddbara bilar i trafiken under 2020, från 2 procent 2019, till 3,6 procent, varav laddhybriderna stod för 2,5 procent och elbilarna för 1,1 procent. 

Tittar man på de renodlade elbilarna Kia Niro som var den mest registrerade elbilen med 230 exemplar, följt av Polestar 2 (150 fordon), och Nissan Leaf, 120 bilar. Topp fem avslutades med Audi E-tron och Renault Zoe med 105, respektive 58 exemplar. 

LÄS ÄVEN: SSC Tuatara lyckades till slut – slog Koenigseggs rekord

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com