Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Vanda Dendrobium är en elsuperbil

Brittiskt Formel 1-team bakom tekniken

Från Singapore kommer nationens första superbil och den drivs på el. Om du undrar över utseendet kommer det från en blomma.

I den lilla stadsstaten Singapore mitt på jordens ekvator finns företaget Wong Fong Engineering. Wong Fong sysslar med stora saker, som byggkranar och militärmateriel, till exempel. Och elektronik; genom dotterbolaget Vanda Electrics utvecklar man batteriteknik och elektrisk mobilitet.

Vanda Electrics har bland annat visat upp en eldriven moppe som mest av allt liknar en hushållsassistent, och en liten lastbil av det mer spartanska slaget.

Vanda Electrics

Tror du att den ens tål vatten?

Men så har man också gjort någonting i andra änden av skalan. För att visa hur duktiga man är på det har man tagit fram det mest mobila som tänkas kan: en superbil. Vanda Dendrobium har fått sitt namn av någon slags prydnadsgrönsak och är Wong Fongs idé om hur framtidens trafikhuliganer bör transportera sig.

Än så länge är bilen bara på drömstadiet och någon produktion lär inte vara aktuell än på några år. Men om den blir av kommer Vanda Dendrobium att ha en elmotor för varje hjul. Fram skulle de vara direktdrivna, men bak finns både växellåda och differential. Varför? Ja, inte vet jag. Jag är inte transmissionsingenjör. Med en bit över tusen hästkrafter att ta av kanske det ändå inte spelar så stor roll hur de sedan når ut till hjulen.

Till stor del är Dendrobium (bilen alltså, inte salladen) utvecklad av Williams Advanced Engineering i Storbritannien, konsultgrenen av Formel 1-teamet Williams. Framför allt har engelsmännen varit insyltade i hur alla de där elmotorerna ska fungera ihop med varandra.

Förmodligen har de också varit involverade i formgivningen och nog ser Vanda Dendrobium inte ut som någonting annat. Kanske är den mest lik en arg insekt, möjligen en skalbagge på väg att lyfta. Eller är det den där blomman som den försöker ta efter?

Tja, kanske det?
Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com