Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Unimog blir världens hårdaste husbil

Tar sig dit asfalten inte når.

Få bilar är så kapabla i terrängen som Mercedes-Benz Unimog. Nu har ett australiskt företag konverterat den till husbil.

I en värld av tvålformade suvar står Mercedes-Benz G-klass rakryggat upp för ett utdöende ideal: att ta terrängkörning på allvar. G-klassen hör till bilvärldens hårdingar. Men den har inte mycket att sätta emot storebror Unimog. Den är traktor, lastbil, terrängbil och allmän galenskap i ett.

Och när den siste shahen av Iran sådde fröet till det som skulle bli G-klass i slutet av sjuttiotalet var Unimog redan en mogen produkt. Det började strax efter andra världskriget, när jordbruket var i stort behov av mekanisering. I Sverige satte vi flak på våra Volvo Duett och kallade dem för EPA-traktorer, men i det som då hette Västtyskland gick man lite mer grundligt tillväga.

Mercedes-Benz byggde en flexibel ram som kunde böja och vrida sig över topografin – raka motsatsen till modern chassibyggarteknik som jagar vridstyva karosser – och försåg den med portalaxlar, med växlar i naven som tillät enorm markfrigång. Eftersom hjulen på den fyrhjulsdrivna traktorn var lika stora fram som bak gick det alldeles utmärkt att köra den på vägen också, även om spårvidden var anpassad för att passa två potatisrader.

Daimler AG

Den såg ut som en potatis också.

Så är det än i dag. Unimog är en bil som inte är beroende av asfalt, med kraftuttag för att driva allsköns aggregat. Och den kan användas till nästan vad som helst. Vad sägs om trupptransport, ambulans, brandbil, grävskopa, gräsklippare, järnvägslok eller till och med tävlingsbil? Mängder av Unimog har rullat i ökenrallyn både som tävlande och som supportfordon.

Två storlekar erbjuds: den större UHE, som mest ser ut som en liten lastbil, och den mindre UGE, som mer liknar en insekt med låg nos och hög, välvd vindruta. Och nu går den att få som husbil, en extremt kapabel bil att ta sig till världens ände och sätta upp läger där för natten.

Bakom bygget står EarthCruiser Australia, ett företag i Wollongong söder om Sidney som specialiserat sig på att bygga ”expeditionsfordon”, och en mer träffande kan man väl knappast beskriva deras Unimog? Här finns tankar för 800 liter bränsle och 860 liter vatten, kyl och frys, mikrovågsugn, tvättmaskin, för att inte tala om 24-voltswinschar fram och bak. Motorsåg och yxa ingår också i standardutrustningen.

Den som vill kan ladda på med massor av extrautrustning också, som arktisk isolering, punkteringsfria däck och fyra inbyggda domkrafter. Motorer på upp till 300 hästkrafter finns tillgängliga, manuell eller automatisk växellåda och ska man byta från höger- till vänstertrafik går det tack vare någonting som Unimog kallar för VarioPilot alldeles utmärkt att flytta över hela förarplatsen från den ena till den andra sidan.

Så där har du det: när atomvintern sänker sitt mörker över oss och zombieapokalypsen rasar utanför fönstren kommer du ha det mysigt bakom fönstren i din Unimog, upplyft till säkerhet på domkrafterna, med popcorn i mikron och, för säkerhet skull, ett öga på yxan där i hörnet.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com