Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Unika "framtidsbilen" byggdes bara i 51 exemplar

Nu säljs den här på auktion – för mångmiljonbelopp

Den presenterades som ”morgondagens bil” för drygt 70 år sen.
Nu kommer ett av de få återstående exemplaren av Tucker 48 att säljas på auktion i USA.
– Det här är en av de bäst bevarade bilarna, säger auktionsfirman Gooding & Company.

Preston Tucker var en visionär som ville skapa en tekniskt avancerad bil med djärv design. Med den enda modell som tillverkades – Tucker 48 – lyckades han uppnå sin dröm.
Bilen är betydligt lägre och mer aerodynamisk än andra märken från den tiden. Och motorn, en svansmonterad (monterad bakom bakre hjulaxeln) 6-cylindrig boxermotor kom från en helikopter. Cylindervolymen var 5,5 liter och effekten 166 hk. Se filmen på objektet som nu ska säljas på auktion – och njut av motorljudet.
Preston Tucker var extremt tidig med flera andra konstruktionslösningar. Hans bil var bland annat utrustad med laminerat säkerhetsglas i vindrutan som hoppade ut vid krock. Dessutom hade bilen tre strålkastare, där den mellersta var rörlig och följde rattutslaget.

Fabriken i Chicago hann bara tillverka 51 exemplar innan Tucker ställdes inför en rad juridiska problem. Han hamnade i domstol anklagad för bland annat checkbedrägerier, men friades. Striderna mot myndigheter tog dock för mycket på krafterna och dessutom var pengarna slut. Han hade inte råd att tillverka fler bilar.

Om bara några veckor kommer bil nummer 34 (av totalt 51) att säljas på auktion i USA. Under de 71 åren har bilen bara rullat 1 100 mil och är i perfekt skick. Utropspriset kommer därför bli mellan 17 och 22 miljoner kronor.
Majoriteten av de övriga 50 bilarna finns på muséer runt om i världen, så det här är ett unikt tillfälle för hugade bilsamlare att skaffa ett exemplar.

Arbetet med att ta fram Tucker har skildrats i filmen ”Tucker – en man och hans dröm” från 1988. Tucker spelades av Jeff Bridges och filmen regisserades av Francis Ford Coppola.
Coppola hade nämligen ett personligt förhållande till Tucker och bilen:
– När jag var barn pratade min pappa hela tiden om den nya Tucker-bilen. Han hade till och med förhandsbeställt ett exemplar och investerat 50 000 kronor i Tucker-aktier. Det var mycket pengar på den tiden.
– Jag minns att jag hela tiden frågade när bilen skulle komma. Till slut sa min pappa att vi inte fick någon bil därför att stora mäktiga konkurrenter inte ville se den som konkurrent. Preston Tucker fick inte köpa stål eller de delar han behövde.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com