Redaktionen tipsar

Tjänat 50 000 kr / mil på att äga superbilen

Nu säljs exklusiv Ford GT på auktion 

Här har vi en begagnad bil som ökat rejält i värde på bara två år.
2018 betalade en köpare nästan fem miljoner kronor för sin Ford GT – och nu ska den snart säljas på auktion i Europa. Det förväntade priset: minst 10 miljoner kronor.
Det betyder i så fall att GT-bilen stigit i värde med 50 000 kr per körd mil eller 6 800 kronor varje dag efter att den rullade ut ur hallen.

Intresset var långt mycket större än tillgången när Ford under 2016 bestämde vilka som skulle få köpa en av de 500 Ford GT som skulle produceras. Det pratades om att 7000-8000 bilentusiaster som stod i kö för att få betala nästan fem miljoner kronor för ett exemplar.
Under fyra år har 1000 bilar tillverkats (av dem tilldelades Sverige fyra stycken) så vilka var de lyckliga och rika som fick köpa Ford GT?
Jo, de som kallas ”varumärkesambassadörer” av Ford. De skulle helst ha någon typ av nära anknytning till varumärket, antingen genom ägande av tidigare modeller eller andra bevis på hängivenhet.

Sen ville Ford också veta hur personens relationer på sociala medier ser ut. Troligen gynnades inflytelserika Instagram- och Youtubeanvändare med många följare.
Och sist men inte minst: Ford krävde att få veta hur ofta spekulanterna planerat att köra bilen och att de lovade att inte sälja den inom två års tid.

Köparen av det här exemplaret följde Fords instruktioner och fick sitt exemplar 2018. Men nu har embargot på två år just passerat – bilen har blixtsnabbt hamnat på Bonham´s bilauktion och Ford kan inte protestera mot försäljningen.

Det blev bara 98 mils njutbar körning, för man kan misstänka att ägaren insåg bilens stora värde vid en försäljning.
Nu hävdar auktionsfirman att bilen förväntas klubbas för cirka 10 miljoner – i så fall har värdet stigit  med 13 600 kronor varje dag efter att den rullade ut ur hallen.
En smartare investering än värdepapper eller fastigheter, kan det visa sig.

Ford GT är främst är utvecklad för racing och kräver en hel del av föraren med sin turbomatade V6:a på 647 hk och sjustegade automatlåda. När bilen testades på bana under 2017 presterade den bättre varvtider än både McLaren 675LT och Ferrari 458.  Därmed är modellen företagets snabbaste genom tiderna med en toppfart på 347 km/h och acceleration 0-100 km/h på cirka tre sekunder.

Snabbfakta Ford GT

Pris: Från cirka fem milj kr i Sverige.
Motor: Sexcylindrig bensin
Cylindervolym: 3 497 cc
Effekt: 647 hk
Vridmoment: 746 Nm
Kraftöverföring: Sjustegad automat, bakhjulsdrift
0–100 km/h: ca tre sek
Toppfart: 347 km/h

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com