Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Drömauktionen: 10 bilar för över 300 miljoner

Bildspecial: Michael Schumachers F1-bil och Koenigsegg säljs på samma auktion

Detta måste vara en av de finaste auktionerna någonsin för dig som älskar hyperbilar. Här är 10 bilar som för över 300 miljoner kronor går under klubban hos RM Sothebys i Abu Dhabi.
Vad sägs om en Koenigsegg Agera R för 25 miljoner, en Pagani Zonda för 55 miljoner eller Michael Schumachers ikoniska F1-bil för 70 miljoner kronor?

I slutet av november kommer Formel 1-cirkusen till Abu Dhabi för säsongsavslutning. En perfekt kuliss till en av de mest exklusiva superbilsauktionerna som någonsin avhållits. Auktionsfirman RM Sotheby’s har samlat en unik skara bilar som säljs på auktionen en 30:e november. Här pratar vi riktiga enhörningar, bilar som gjorts i begränsade upplagor och sedan knappt körts av samlare som vårdat dem minutiöst.
BytBil har listat några av guldkornen på auktionen, allt från en Koenigsegg Agera R till Michael Schumachers Formel 1-Bil. Bara de här tio bilarna är värda över 300 miljoner kronor.

Koenigsegg Agera R 2014
Beräknat pris: 23 miljoner kronor.
Koenigsegg har på relativt kort tid nått en hög status bland världens bilkonässörer och bilarna betingar lika höga priser som storheter från Ferrari. Bilen som säljs på auktionen i Abu Dhabi är en Agera R från 2014, en modell som endast är gjord i 18 exemplar. Den aktuella bilen är lackad i blått med synliga kolfiberdetaljer. Dubbelturbo-V8:an lämnar hisnande 1140 hästkrafter. Agera R kan köras på etanol, så det är nästan en miljöbil. Den är till och med snabbare på etanol. För att vara en Koenigsegg har den gått långt, 640 mil.

McLaren P1 GTR 2016
Beräknat pris: 22 miljoner kronor
Endast 58 exemplar tillverkades av GTR-modellen, till skillnad från den vanliga P1:an som är gjord i hela 385 exemplar. GTR gjordes för att fira 20-årsjubileet av McLaren F1:s Le Mans-seger. Hybridsportbilen har en V8 med dubbelturbo på 3,8 liter i kombination med en elmotor på 180 hk, tillsammans är effekten 986 hk, vilket ger bra drag i en bil som bara väger 1440 kg.

Mercedes-Benz SLR Stirling Moss 2010
Beräknat pris: 25 miljoner kronor
Specialutgåvan av Mercedes-Benz SLR skapades i samarbete med McLaren. Bara 75 exemplar tillverkades av den unika hyperbilen. Bilen saknar både tak och vindruta och ska erbjuda en optimal frihetsupplevelse. Den kompressorladdade AMG-V8:an ger 650 hk och tar bilen upp till 100 km/h på 3,5 sekunder tack vare att 200 kg vikt bantats bort. Bilen kommer dessutom med ett par speciella glasögon för föraren som levererades som standard från fabriken. Men kanske är det den tidigare ägaren som gör detta exemplar riktigt unikt: Mika Häkkinen, F1-mästaren!

Pagani Zonda Aether 2017
Beräknat pris: 52 miljoner kronor
Det byggdes bara 140 exemplar av Pagani Zonda och det här är nummer 131 i serien. Bilen är extra unik då en stor del av karossen är gjord i kolfiber och den dessutom har en manuell växellåda. Vi kan bara föreställa oss känslan att dra på växlarna med en 7,3-liters V12:a bakom ryggen som ger 750 hk. Det är första gången på sju år som en Zonda kommer ut på auktion, så räkna med att det finns många budsugna.

McLaren Senna GTR 2019
Beräknat pris: 17 miljoner kronor
McLaren Senna är en unik och extrem modell redan i standardvarianten och en av ägarna är Per Gessle. Men den som vill vara riktigt unik väljer en GTR, som är gjord i endast 75 exemplar. Nypriset låg kring 15 miljoner kronor för bara några månader sedan, så ägaren kan räkna med en fin värdestegring på kort tid. GTR är en ren banversion av Senna, bilen är lättad och har en bra bit över 800 hk. Dessutom finns det fler spoilers för att skapa downforce på banan.

Aston Martin One-77 2011
Beräknat pris: 19 miljoner kronor
Här snackar vi bil i nyskick – den extrema Aston Martin-bilen har gått endast 100 mil. Säljaren, danske affärsmannen Markus Jebsen, kommer att donera alla intäkter från bilen till en afrikansk djurrättsorganisation. Aston Martin presenterade One-77 strax innan Ferrari kom med LaFerrari och Porsche kom med 918 Spyder, så bilen blev lite bortglömd i floden av andra hyperbilar. Men icke desto mindre är det en fantastisk bil med en 7,3-liters V12:a på 750 hk.

Maserati MC12 2005
Beräknat pris: 32 miljoner kronor
Visste du att Maserati MC12 är en Ferrari Enzo med en racingkaross från Maserati? Bara 50 gatlegala exemplar byggdes vilket gör bilen ovanligare och mer dyrbar än Ferrari Enzo. Vi patar om en riktig enhörning som budgivarna kommer att slåss om. Bilen har samma sexliters V12:a som Ferrari Enzo, men lite bättre tryck genom annan programmering och gasspjäll. Bilen har haft endast en ägare och har bara gått 300 mil.

Ferrari FXX K 2015
Beräknat pris: 42 miljoner kronor
Bara de bästa kunderna i världen fick möjlighet att köpa den superextrema bilen Ferrari FXX. FXX är i princip en banversion av Ferrari LaFerrari. Bilen har en elmotor på 187 hk som ger extra kraft till V12:an på 6,2-liter, totalt är effekten 1035 hästkrafter. Den byggdes bara i 40 exemplar och på några få år har priset ökat till att vara en av de dyraste Ferrari-bilar du kan köpa.

Ferrari F40  1990
Beräknat pris: 17 miljoner kronor
Ferrari F40 var den sista modellen från tillverkaren i Maranello som grundaren Enzo Ferrari godkände. Det innebär att den är extra lätt och mycket fortfarande är elektroniskt och spartanskt. Den här bilen från 1990 har heller ingen katalysator, vilket gör den extra attraktiv. Den är nyligen renoverad av Ferraris classic-avdelning. Dessutom är bilen signerad av Ferrari-föraren, F1-världsmästaren, Sebastian Vettel.

Ferrari F2002 2002
Beräknat pris: 70 miljoner kronor
Kronan på verket för auktionen är trots allt Michael Schumachers Formel1-bil från 2002. Ferrarin hjälpte honom att vinna Grand Prix-segrar i San Marino, Österrike och Frankrike under 2002, det år han vann sin femte F1-titel. Han hamnade även i pole position med bilen inför Spaniens GP. Den nya ägaren får bilen levererad på Fiorano. Modellen är en av Ferraris mest framgångsrika inom F1 någonsin med 15 F1-segrar. Den är bestyckad med en treliters V10-motor och en växellåda i titan. För att hylla bilen och dess första förare lät RM Sotheby’s Schumachers son, Formel2-föraren Mick, köra den. Ett gripande ögonblick som knyter samman racinghistorien.
– Att bevittna Michaels son i denna otroliga bil hemma hos Scuderia Ferrari var en sak man bara får uppleva en gång i livet och verkligen underströk F2002: s betydelse för Michaels och Ferraris tävlingsarv, säger Oliver Camelin bilspecialist på RM Sothebys.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com