Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Testar nya super-Porschen - och jublar

Video: Porsche 911 GT2 RS den starkaste någonsin

Den kraftfullaste Porsche 911 någonsin. Hur rolig kan den vara att köra?
Profilen Mat Watson har svaret efter en dag bakom ratten:
– Jag ÄLSKAR bilen!!!

Nu är den ute på marknaden, den snabbaste och motorstarkaste Porsche 911 som någonsin godkänts för allmän väg.
911 GT2 RS har bara tillverkats i 500 exemplar och priset börjar på 2,7 miljoner kronor. Men för den saftiga prislappen får man en hisnande körupplevelse.
Med en 700 hk (515 kW) stark boxermotor med biturbo och en vikt på 1 470 kg med full tank, accelererar den lätta tvåsitsiga sportbilen från 0 – 100 km/h på 2,8 sekunder.
Det gör nya 911 GT2 RS en tiondel snabbare än 911 Turbo S, som är fyrhjulsdriven.

Den bakhjulsdrivna coupén har en toppfart på 340 km/h och med teknik till stor del lånad från tävlingsverksamheten är nya GT2 RS hela 80 hk (59 kW) starkare än den 3,6 liter stora föregångaren samtidigt som vridmomentet ökats med 50 Nm till 750 Nm.
Stora turboaggregat pressar in mer luft i förbränningsrummen för att öka motoreffekten. Ett extra kylsystem ger optimal kylning och vid mycket höga temperaturer sprejas laddluftkylaren med vatten.

Den brittiske motorprofilen Mat Watson fick lära känna bilen under en dag. Och han kunde förstås inte motstå att gasa på rejält för att känna på motorn och den sjuväxlade dubbelkopplingslådan.
– Den bara ökar farten, och jag lovar att den här bilen accelererar snabbare på fjärde växeln än vad min egen Porsche 996 gör på tvåan, säger han med beundran i rösten.
– Det är motorn som dominerar den här bilen, men man skulle inte njuta så mycket om det inte vore för den fantastiska automatlådan. Bilen känns dyr när man kör!

Får bilen bara hyllningar? Nej, Mat Watson kan inte låta bli att ironisera över alla tilläggskostnader. Prislappen börjar som sagt på 2,7 miljoner kronor, men vill man ha extraprylar sticker priset iväg med 150 000–300 000 kr.
– Extra svart skinn 28 000 kronor extra, backkamera 6000 kronor extra, strålkstarljustvätt i samma färg som lacken 2000 kronor extra, säkerhetsbälten i silverfärg 2500 kronor extra…
Ja, Mat Watson radar upp en rad standardsaker som faktiskt kostar extra.
Men han är mest kritisk mot det begränsade bagageutrymmet. Eftersom bilen har en burkonstruktion i titan som tar upp utrymmet i hela baksätet finns det bara en plats där man kan förvara sina väskor.
– Och här fram finns bara 115 liters lastutrymme. Den här Porschen är till och med mindre praktisk än en normal 911, säger Mat Watson när han kurat ihop sig i framvagnen.

Men vad är hans slutbetyg? Han ropar högt i videon:
– Jag ÄLSKAR den här bilen!!!!

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com