Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Test: Volkswagen Passat Alltrack

En höjd familjekombi med fyrhjulsdrift

En höjd familjekombi med fyrhjulsdrift. Konceptet känns igen och är storsäljande i form av exempelvis Volvos XC70. Nu blandar sig Volkswagen in i leken med sin Passat Alltrack. Och det är en potent rackare.

Lagom till påsk kommer Volkswagens terrängklädda Passat och det är en modell som den tyska biljätten har stora förhoppningar om – inte minst i Sverige. Bilen är i grund och botten en vanlig Passat med fyrhjulsdrift som har höjts tre centimeter, fått skärmbräddare, hasplåtar och brantare rampvinkel.

Men det är inte så bara. Utan här har VW varit smarta och kokat ihop en riktigt spännande blandning. Passat är i grunden en riktigt härlig bil som har en hög lägstanivå och ytterst få brister. När man nu skapar en mer terrängbetonad variant ökar man bara bredden på modellen utan att behöva ändra på särskilt mycket.

Markfrigången har höjts med 30 millimeter till 165 mm totalt, något som å ena sidan innebär att den inte är lika hög som exempelvis konkurrenten från Hissingen (XC70 har en markfrigång på 210 mm)– å andra sidan blir bilen behagligare att köra på vanlig väg. Rampvinkeln fram har ökats till 16 grader fram och 13,6 grader där bak. Undertill har det fästats stålplåtar för att skydda motor och växellåda. Volkswagen har även satt på skärmbreddare i plast för att accentuera det offroadiga utseendet. Trots dessa tillägg har totalvikten enbart ökats med 30 kilo gentemot en jämförbar Passat Variant.

Motoralternativen kommer att begränsas till två på den Svenska marknaden – antingen en 170 hästars turbodiesel eller en 211 hk bensinare. Båda har fyrhjusldrift (Haldex) och dubbelkopplingslåda (DSG) som standard. För att klara av de tuffare passagen har Alltrack försetts med ett ”off-road” läge. Har man väl tryckt in den knappen förändras växlingspunkterna, bromsarna och differentialspärren optimeras för hala underlag och ser till att enskilda hjul inte slirar. I off-road-läget ingår det även utkörningshjälp som aktiveras automatiskt om lutningen är större än tio grader.

Vi provkörde bilen till och runt österrikiska Ellmau och trots att det inte bjöds tillfälle att verkligen testa bilens gränser måste det ändå sägas att Alltrack imponerar på det stora hela. Bilen har behållit Passatens finfina vägegenskaper och har kombinerat dem med terrängframkomlighet som får en hel del så kallade suvar/crossovers att skruva generat på sig. Självklart kan man även få med alla den säkerhetsutrustning som finns hos VW. Och det är det här som den tyska tillverkaren gör så bra. Volkswagen har alltid sagt att de har en bil för alla – och med Alltrack har de fyllt luckan för alla de som behöver en rejäl kombi (lastutrymme), med bra framkomlighet (markfrigång, fyrhjulsdrift) och fortfarande vara en riktigt trevlig bil att både köra och trivas i.

Volkswagen själva säger att de har stora förhoppningar för Alltrack och ser faktiskt Sverige som en av de potentiellt största marknaderna. En bil som är perfekt för de som behöver dra båt- eller hästsläp.

Är den då värld att köpa? Priset för bensinaren är satt till 309 900 kronor och dieseln 325 900 kr. En prislapp som faktiskt gör Alltrack bra mycket billigare än konkurrenter som Audi A4 Allroad, Subaru Outback eller Volvo XC70 i jämförbart utförande. Visst, det är mycket pengar för den som bara är på jakt efter en kombi för att få plats att köra barnen till hockeyträningen – men som ovan nämnt, Alltrack är så mycket mer än en högbyggd kombi.

Utrustningpaket – tillägg

Premiumpaket – 17 900 kronor
Bi-xenonstrålkastare med LED-varselljus och LED-belysta bakljus
Dynamiskt kurvljus
Parkeringssensorer fram och bak
Läderklädsel Nappa med sportstolar fram

Dragpaket – 10 900 kronor
Dragkrok, delelektriskt utfällbar
Radio RCD 510 med integrerad CD-växlare och pekskärm
Backkamera Rear Assist
Lastrumsmatta och lastrumsväska från Volkswagen Tillbehör

Förarassistanspaket – 12 500 kronor
Adaptiv farthållare med distansradar och City Emergency Brake
Side Assist
Lane Assist
Sidokrockkuddar bak och bältespåminnare/indikering på samtliga platser

Exclusivepaket – 11 500 kronor
Keyless Access
Dekorpanel, krompaket interiört i handtag, elhissknappar med mera. Tre val: Aluminium, Zebrano eller Valnöt
Ambientepaket med LED-belyst golvutrymme fram, instegs-/varningsbelysning samt LED-lister i underkant av dekorpanelerna
Öppnings- och stängningsassistans för bagageluckan
Färddator Premium
Eluppvärmda ytterplatser bak

/ redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com