Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Test: Så bra är nya Volvo V40

När Volvo kliver in i Golfklassen är det med premiumbetonad och körglad självsäkerhet

När Volvo kliver in i Golfklassen är det med premiumbetonad och körglad självsäkerhet. Och det är onekligen en utmärkt konkurrent i det lite lyxigare segmentet som presenteras – men frågan är om detta går fram till köparna? Bytbil har provkört nya V40 på bergsvägarna i Italien.

Nya V40 är den första produkten från ”nya Volvo”, det vill säga den första modellen under kinesiskt ägande. Enligt Volvo är det även ett första steg på vägen som ett nytt bilföretag och det märks, V40 är ett en helt ny typ av bil från Hisingen. Dagarna då bilarna kallades för sossecontainer och ”villa, vovve, Volvo” sades nedvärderande känns väldigt avlägsna.

Nya V40 är kulminationen av det designspråk som nu råder, med coupéliknande siluett, starkt accentuerad skulderlinje, kraftigt sluttande vindruta och ”signaturgrill”. Släktskapet med modellsyskonen V60, XC60 men även C30 (bakluckan) finns och allt sammantaget blir en riktigt behaglig mix. Ett utseende som absolut (enligt min subjektiva bedömning) gör att modellen platsar i klassens finrum.

Men räcker det? Volvo har mycket att bevisa med nya V40. Inte nog med att de måste attrahera tidigare Volvo-köpare och visa att det är en ”Volvo”. Nu ska man även uppvakta kräsna bilspekulanter som normalt sett har siktet inställt på Audi, Mercedes och BMW – och detta i ett av de absolut tuffaste segmenten som finns.

I den striden har dock Volvo ett trumfkort – världens första krockkudde för fotgängare. Inte nog med att det är en fantastisk säkerhetsfunktion, tekniken innebär att modellen kan ha en lägre front som ger bilen en läcker stans – utan att äventyra stjärnor i Euro NCAP:s fotgängartester. Krockkudden är också bara en del av det batteri av säkerhetssystem som erbjuds. Förutom Pedestrian Airbag, sitter även City Safety standardmonterat i alla versioner av V40. Lägg till en uppdaterad BLIS, adaptiv farthållare, Lane Keeping Aid, skyltigenkänning, automatisk ljusreglering samt ett radarsystem som håller koll på om det kommer korsande trafik när man backar ut ur en parkeringsficka. Volvo visar att de återigen vill ta ledartröjan när det kommer till säkerhet.

På vägen
Vid provkörningen testar vi på supersnåla D2 samt de mer prestandainriktade D4 och T4 – och hur var de? D2 tillsammans med T3 är instegsmodellerna där dieseln D2 troligtvis blir det populärare av alternativen. 1,6-litersmotorn ger 115 hästkrafter och ska enligt Volvos officiella siffror mäkta med en blandad bränsleförbrukning på 0,36 liter milen samt 94 gram koldioxid per kilometer. När vi kör är det dock slingrande norditalienska bergsvägar som gäller, vilket kanske inte är optimalt för att se om de siffrorna stämmer.
Dock innebar vägvalet att det verkligen gick att testa gränserna för vad motorn klarar av när det kommer till lite mer inspirerad körning. Det hela fungerar bra, vridmomentet finns mellan 1 750 och 2 500 varv/min och man klarar av kurvorna i rask takt. Växelspaken är härligt greppvänlig och lättskött, men kanske lite i plastigaste laget. Dock innebär den valda sträckan att man får jobba en hel del med växelspaken – för under 1 750 varv känns det att det är en snåldiesel som sitter under huven. Men när vi lämnat bergen och kan sträcka ut V40 på motorvägen så har motorn inga problem att leverera.

Nu när vi kör mer miljömässigt går det även att se hur ”gröna” vi är som förare. Nytt är att Volvo har tagit fram ett digitalt instrumentkluster. Föraren kan välja att få information presenterad i tre olika teman (Eco, Elegans och Performance) och beroende på vilket man ställer in – så får man se lite olika detaljer. Eco-läget har bland annat en indikator som visar hur bränsleeffektivt du kör, är du tillräckligt försiktig visas ett lysande ”e” som bevis på snålkörning. Den stora belöningen är dock att du inte behöver tanka lika ofta.

Genomtänkt och balanserad
Det fina med V40 är att oavsett om det är kurvigt eller rakt – så är balansen mellan körkänsla och komfort otroligt genomtänkt. Volvo har tagit Focusens grund (på grund av tidigare ägarförhållanden så bygger V40 på Ford Focus) men gjort några smärre förändringar som innebär en bättre känsla i både styrning och balans.

Dag två på vår provkörning tar vi plats bakom ratten på de lite mer effektstinna D4/T4. I båda fallen var det sportchassi och automatlådan Geartronic som gällde. Nu känns det mer rätt. D2:an är absolut inte en dålig motor, snarare tvärt om – imponerande snål och fortfarande tillräckligt med effekt för att inte verka slö. Men 180 hästar (T4, D4 har 177 hk) passar i min mening V40:s karaktär bättre.

Vi är ute på samma bergsvägar som tidigare, men nu finns det mer kraft och tack vare chassit – mer känsla för vägen. Bilen är otroligt följsam även när den pressas och den precisa styrningen gör dagens klättring upp mot Gardasjön till en fröjd. Och det är roligt. Jag måste säga att Volvo fortsätter på den inslagna vägen att göra varje ny modell ”den mest körglada någonsin”.
Visst, sportchassit innebär att en del av komforten offrats (vilket även förstärks av att testbilen rullar på 18-tummare) – men de som är ute efter en körglad bil gör nog gott i att välja det ändå.

100 000 bilar om året
Volvo räknar med att sälja 4 500 V40 i år och runt 8 000 per helår i Sverige. Globalt sett ligger förhoppningen på att rulla iväg 90 000 – 100 000 exemplar och Volvo säger att V40 kommer att bli en av de två toppsäljarna i modellfloran. Om förhoppningarna infrias i vårt kombiälskande land återstår att se, men Volvo säger att de har kombi-köparna täckta med sina större modeller.

Något som även är av storleken större är prislappen. Volvo har satt 225 000 kr som grundpris för D2/T3, vilket placerar den rätt högt upp i segmentet (över nya A3 men under BMW 1-serie). Men för de pengarna får man en rätt välutrustad bil från början. Dock ska det nog sägas att det är lätt att kryssa upp sin bil i över kvartsmiljonen för att få med alla säkerhetssystem.

Vid säljstart kommer V40 att erbjudas som D2 (115 hk), D3 (150 hk) och D4 (177 hk), bensinarna är T3 (150 hk) och T4 (180 hk). Först senare i höst kommer toppmodellen T5 med sina 254 hästkrafter.

Sammantaget måste jag säga att nya V40 är en otroligt härlig upplevelse. Den första ”kines-Volvon” övertygar och till den skara puritaner som grymtar om att det inte är en ”äkta” Volvo, så kan jag bara säga – vänj er, jag hoppas det kommer mer av den här varan.

Priser nya Volvo V40
T3 – 225 000 kr
T4 – 240 00 kr
D2 – 225 000 kr
D3 – 240 000 kr
D4 – 270 000 kr

Paket
Bagagerumspaket – 3 900 kr
Driver Support paket – 19 900 kr
Intropaket – 5 900 kr
Parkeringsvärmare med Volvo on Call, Diesel – 8 900 kr
Teknikpaket med High Performance CD 5-tumsskärm 5 900 kr
Teknikpaket med Premium Sound Multimedia DVD 7-tumsskärm – 16 900 kr

Tillägg för automatlåda – 16 900 kr

Felix Björklund
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com