Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Premiär: Här är Volvos nya modell

Premiär: Här är Volvos nya modell En höjd och ”terrängifierad” kombi.

Bytbil.com var på plats när Volvo premiärvisade sin V60 Cross Country för pressen.

I oktober presenterade Volvo sitt nya flaggskepp XC90. I dag var det dags för en ny premiärvisning: V60 CC. Bytbil.com var på plats.
Så vad är en V60 Cross Country egentligen? Precis som med Volvos övriga varianter (XC70 och V40 CC) så rör det sig om en livsstilsbil med högre markfrigång och ”tuffare” design med svarta plastdetaljer.
– Vårt CC-koncept är att ha bilar som tål tuffa tag och som har prestanda överallt. Det är viktigt att en bil ska kunna ta sig ända fram – och tillbaka, säger Stefan Inerfeldt, kommersiell projektledare för V60 CC.

”Kommer stå sig bra i jämförande test”
Förutom att bilen är höjd 65 millimeter jämfört med vanliga V60 (markfrigången ligger nu på 201 mm) så har även spårvidden breddats och bilen levereras med högre däcksprofil. Det senare för att minska vägljud och öka åkkomforten i bilen. Allt sammantaget är det samma behandling som för V40 eller som konkurrenten VW givit sin Passat. Och det är framförallt Audi och VW som ses som rivalerna.
– Man ska vara lite ödmjuk, men jag är övertygad om att V60 CC kommer att stå sig väldigt bra i ett jämförande test, säger Stefan Inerfeldt.

I Sverige kommer bilarna att bli beställningsklara under våren och vid introduktion ligger alternativen mellan gamla motorer med fyrhjulsdrift (T5 och D4) och nya fyrcylindriga VEA med framhjulsdrift. Detta då kombinationen VEA/AWD inte är helt klar för de större bilarna (V40CC går att få med T5 4-cyl AWD).

Versioner vid lansering. Modellår 2016
T5 AWD 5-cyl 254 hästkrafter
T5 FWD 4-cyl 245 hästkrafter
D4 AWD 5-cyl 190 hästkrafter
D4 FWD 4-cyl 190 hästkrafter
D3 FWD 4-cyl 150 hästkrafter

Oavsett vilken version man använder säger Volvo att det ska vara samma kördynamik som i motsvarande V60-alternativ.
– Vi har säkerställt att vi behållit glädjen och vi har haft med oss det i hela utvecklingsarbetet att bilen ”ska kännas som en V60”, säger Stefan Inerfeldt.

Men vad kostar då en V60 CC? I USA startar bilen (T5 AWD) på motsvarande 310 000 kronor (35 000 kronor mer än motsvarande V60). Det svenska priset är inte något som Volvo gått ut med än, men Anders Gustavsson, vd för Volvo Cars Sverige säger att prispositioneringen kommer att ligga ”bra.
– Den hamnar på rätt prisbasbelopp för att vara en attraktiv tjänstebil.

När släpps bilen? Först så är det den Nordamerikanska bilen som ska förses (produktionen dit drar igång v.50) och först i vår kommer Volvo öppna upp orderböckerna. Bilen lanseras som modellår -16 och de första bilarna lär komma ut på svenska vägar i juni.

Orkar du inte vänta på V60 CC?

Felix Björklund
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com