Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya V40 ska rädda Volvo hos privata bilköpare

V40 ska ta upp kampen med bästsäljaren Golf

Här är bilen som ska rädda Volvo på privatmarknaden. Nya Volvo V40 lanseras nästa år – och tar upp matchen med VW Golf och Audi A3. Bilen byggs på CMA-plattformen och får samma interiör som succébilen XC40.

Volvo är forfarande Sveriges mest sålda bilmärke och än så länge är Volvo S/V90 den mest sålda modellen. Men tittar man på försäljningssiffrorna efter att Bonus-Malus infördes har Volvo tappat stort och Volkswagen Golf är den mest sålda bilmodellen andra halvan av 2018. Volkswagen är mer dominanta på privatmarknaden än vad Volvo är dominanta på tjänstebilsmarknaden.

Privata köpare vill helst ha kompakta men rymliga bilar som inte kostar alltför mycket över 200 000 kronor. Där saknar Volvo i dag ett vettigt alternativ. Succébilen Volvo XC40 kostar precis under 300 000 kr, helt naken utan extra utrustning. Och nuvarande modellen av Volvo V40 är snart åtta år gammal och förvisso en trevlig bil, men den börjar kännas daterad och gammal och byggs på ett gammalt Ford-chassi.
Därför lanserar Volvo nästa är nya V40, bilen som ska hjälpa märket att ta tillbaka tappade positioner på privatmarknaden, och även få fler kvinnor att välja en Volvo. Märket har i dag tappat stort hos kvinnliga köpare i Sverige som föredrar VW.

Nya V40-serien premiärvisas enligt vad BytBil erfar under våren nästa år. Bilen byggs på samma CMA-plattform som lilla SUV:en XC40 och får en rad gemensamma detaljer från XC40. Bland annat är interiören i stort sett identisk med XC40, på samma sätt som de stora bilarna i 90- och 60-serierna har nästan identiska interiörer. V40 får också samma bottenplatta som XC40, samma axelavstånd på 270 centimeter och ungefär samma längd. Däremot är bilen mer lågbyggd än en SUV.
V40 får också samma motoralternativ som Volvo XC40, med en trecylindrig bensinmotor på 156 hästkrafter som instegsmodell. Samtliga bilar kommer också att ha lätthybridteknik, då Volvo tidigare utlovat att alla nya modeller som lanseras från och med 2019 på något vis är elektrifierade. Hybridbilen V40 T5 Twin Engine presenteras också tidigare än motsvarigheten i XC40-serien. I övrigt kan modellen fås med samma fyrcylindriga VEA-motorer som XC40. Senare under 2019 presenteras både XC40 och V40 som renodlade elbilar.

Kanske presenterar Volvo även en svagare instegsmodell, en riktig folk-Volvo som kan priskonkurrera med Golf, men det är osäkert om Volvo vill kompromissa med sin premium-profil som hittills varit mycket lönande.
Storleksmässigt blir V40 lite större och längre än dagens modell, och mer av en kombi. Det är logiskt för Volvo, då även V60 av nya generationen blivit större. Om V60 blev V70-stor kan man säga att nya V40 blir V50 stor.

Sannolikt kommer designen att påminna mycket om konceptbilen 40.2 som du ser på bilderna här ovan, och Volvo lanserar även en sedan-modell senare under 2019 kallad S40 främst tänkt för den amerikanska marknaden. Där är kombibilar helt döda på marknaden, BMW lanserar inte ens sin nya 3-serie i kombiutförande, touring, i USA.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com