Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nu är Kia störst i Sverige - bland privata bilköpare

Kia har seglat upp som Sveriges största bilmärke för privatpersoner i år.
Trots att bilmarknaden minskat med 26 procent tappar Kia bara sex procent.
I maj sålde Kia fler bilar i Sverige till privatpersoner än Volvo och Volkswagen tillsammans.

Kia går starkt på privatmarknaden, i maj blev det 1 166 bilar till privatköpare, vilket är nästan dubbelt så många som tvåan Volkswagen (654 st) och trean Volvo (489 st). Även ackumulerat i år är Kia största bilmärke om man räknar sålda bilar till privatpersoner (5 275 st). Förra året var Volkswagen störst, men hittills i år är det Kia. Volvo är numera inte större än trea.

Enligt BIL Sweden minskade nyregistreringarna i Sverige med 50,3 procent i maj, medan Kia hade en nedgång med 32,2 procent. Hittills i år är minskningen för hela marknaden 25,8 procent medan Kia backar med 6,3 procent. Det motsvarar en marknadsandel på 9,5 procent, vilket kan jämföras med samma period i fjol då den låg på 7,6 procent.

– Vi har all anledning att hoppas att den positiva trenden kommer att hålla i sig eftersom vi har en stark efterfrågan inte minst på våra senaste laddhybridversioner av familjekombin Kia Ceed Sportswagon och crossovern Kia XCeed, säger Peter Himmer, VD på Kia Motors Sweden.

Att antalet registreringar varit lägre i april och maj kan delvis kopplas till begränsad produktion under coronapandemin.

– Även om vi på Kia haft förhållandevis milda produktionsstörningar har det inneburit att vissa kunder fått vänta på sina bilar, men nu är flödet mycket bättre och många bilar är på väg in, så det ser mycket positivt ut framåt, säger Peter Himmer.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com