Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Därför slirar Volvo på sitt el-löfte

Vd:n: Skulle önska det fanns mer batterier

Volvo slirar på sitt tidigare löfte om att alla nya bilar som lanseras under 2019 ska vara elektrifierade. Nya Volvo V60 Cross country lanserades för en vecka sedan – enbart med dieselmotor. – Vi behöver göra elektrifieringen snabbare, jag skulle önska att det fanns mer batterier, urskuldrar sig vd Håkan Samuelsson.

Vid en frågestund för svenska journalister efter Volvo Cars presskonferens om årsbokslutet 2018 pressades vd Håkan Samuelsson hårt om Volvos brist på hybrid- och elbilar i sortimentet. I samband med Almedalen 2017 lovade den svenska tillverkaren att alla nya bilar som lanseras från och med 2019 ska vara elektrifierade i någon form. För bara två veckor sedan lanserades Volvo V60 Cross Country – med bara en dieselmotor.

– Den modellen visades redan förra året, försökte Håkan Samuelsson urskuldra sig med ett leende på läpparna.

– Men jag är den första att hoppas på att elektrifieringen ska gå snabbare. Omställningen av produktionskapacitet är ett problem för alla i branschen. Men vi sålde 40 000 laddhybrider i fjol och kunde sålt många mer om vi fått alla batterier vi hade behövt.

Håkan Samuelsson avslöjade på mötet att Volvos första elbil XC40 electric kommer att visas mycket snart efter att Polestar 2 haft premiär 27 februari.

– 2025 kommer varannan Volvo vi säljer att vara en elbil. Batterierna kommer att vara det dyraste på bilarna i framtiden, säger Samuelsson.

Under året kommer Volvo också att presentera mildhybrid-teknik för flertalet av sina modeller, en mindre hjälpmotor som bidrar till att sänka förbrukningen hos fossildrivna bilar. På så vis hoppas man uppfylla löftet om elektrifiering av alla modeller och klara EU:s kommande utsläppskrav på 95 gram/km för den totala fordonsflottan Volvo säljer.

Nästa år ska Volvo nå drömgränsen på 800 000 sålda bilar med samma höga marginaler som de bästa tyska tillverkarna, det betyder att Göteborgsföretaget måste öka försäljningen med 12 procent både i år och nästa år. Samtidigt lägger företaget ner instegsmodellen V40 som gjort en ny Volvo överkomlig för vanligt folk. Men Håkan Samuelsson antyder att en ny instegsmodell kan vara på gång.

– Vi kommer inte att ersätta Volvo V40, men vi kommer att öka vår pris-spread och komma med nya modeller som är attraktiva på privatmarknaden.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com