Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Test: Kan el-Jaggan utmana Tesla?

En underbar vägbil – som drar för mycket ström

Först att lansera en fungerande prestige-elbil efter Tesla: Jaguar.
BytBil har testat nya modellen I-pace på svenska vägar.
Bilen övertygar med härliga köregenskaper – men får minuspoäng för kort räckvidd, små utrymmen och högt pris.

Är elbilen framtiden för världens bilism i en tid då vi måste sänka våra utsläpp av växthusgaser radikalt? Kanske, kanske inte. En elbil släpper ut mindre koldioxid än en motsvarande fossilbil även om elektriciteten producerats med kol- och oljekraft.

Kritikerna hävdar dock att det åtgår större mängd energi för att tillverka en elbil än en diesel- eller bensinbil och att det tar många år av elkörning innan elbilen börjar bli renare än motsvarande fossila bil. Forskningen pekar dock åt olika håll – så det är lite för tidigt att uttala sig tvärsäkert. I Sverige och Norge är en elbil dock relativt ren, eftersom i stort sett all vår elektricitet är producerad utan direkta koldioxidutsläpp.

Efter Teslas framgångar har biltillverkarna haft en kapplöpning om vem som snabbast kan få fram en ”Tesla-dödare” till bilhallarna. Det vill säga en prestigebil i miljonklassen med eldrift och lång räckvidd.

Lite otippat var det Jaguar som vann kapplöpningen, före Audi och Mercedes som inom kort lanserar sina Tesla-kopior E-tron och EQC. Men Jaguar ligger minst ett halvår före de tyska tillverkarna, om än flera år efter Tesla.

Hur bra är då den eldrivna Jaguaren? BytBil har testat bilen under en vecka på svensk mark.

Första intrycket när vi inleder vårt test – är om det verkligen är en elbil vi har satt oss i. Förutom dörrhandtagen som åker ut ur bilen på ett Teslaliknande sätt, känns Jaguaren som en helt vanlig bensinbil, i alla detaljer. Exteriören saknar alla futuristiska detaljer och gimmicks som gör att bilen känns modernistisk. Den är visserligen både snygg och sportig, men om du frågade din granne skulle hen inte tro att du köpt en elbil. Egentligen saknar vi de dubbla tanklocken på bagageluckan – för Jaguar har konstgjort muller som nästan liknar den gamla spinnande V12:an.

Interiören är klassiskt Jaguar-elegant med ädelträ och skinn på nästan alla synliga ytor. Allt känns väldigt väl ihopskruvat och gediget utom blinkers- och vindrutespakarna som är pinniga stapelvaror från billigare bilmärken. Till och med laddningssymbolen har utformats som en bensinpump av Jaguar, inte mycket av instrumenteringen avslöjar faktiskt att du sitter i en ultramodern elbil. Största tecknet är att växelväljaren är ersatt av en fram- och bakåtknapp i mittkonsolen.

När vi tryckt på startknappen avslöjar bilen sin svagaste punkt direkt: Batteriet är fulladdat – men bilen berättar själv att räckvidden inte är längre än 30 mil, trots att Jaguar uppger 40 mil enligt WLTP-norm.

Snål och försiktig körning under några mil gör att räckvidden inte krymper i samma takt som vi avverkar milen, men att komma upp till angivna 47 mils räckvidd är omöjligt, visar både vårt test och andra tidningars tester. Visserligen har alla elbilar kortare räckvidd i verkligheten än i normsiffrorna, men 30 mil på en bil med en prislapp på 1,1 miljoner kronor känns för klent.

Flera andra tester gjorda av andra tidningar pekar på samma brist. Jaguars elbil har så stor förbrukning att den har kortare räckvidd än en Tesla med mindre batteri. Jaguar säger att en mjukvaruuppdatering ska komma tillrätta med problemet. Men det är inte riktigt ok att en bil med så högt pris kommer till korta så i räckvidden trots stort batteri.

Testkörningen på varierade vägar gör oss dock på betydligt bättre humör. Körning i Stockholms köer känns behaglig och elmotorn är silkesmjuk i krypkörning. När vi svänger upp på motorvägen avslöjar bilen vilka fantastiska prestanda elmotorn ger. 0-100 km/h går på 4,8 sekunder enligt Jaguar, och den siffran känns nästan i överkant. Åtminstone är det så med en elbil att accelerationen går att upprepa till perfektion flera gånger på ett annat sätt än med en bensin- eller dieselbil.

Även inspirerad körning på kurviga Roslagsvägar norr om Stockholm klarar bilen med bravur. Den låga tyngdpunkten gör att väghållningen känns mer stabil än på Jaguars andra SUV:ar. Vi tar ut bilen i terrängen för att testa om terrängegenskaperna är så bra som Jaguar hävdar. Det finns dessutom ett högläge på fjädringen. Bilen knarrar till och blir genast flera centimeter högre. Inga problem att ta sig fram på en lerig svensk skogsväg. Bra jobbat Jaguar, bilen känns klart stabilare i skogen än till exempel Volvo med Haldex-system som går in när hjulen slirar eller tappar grepp.

Jaguar I-Pace är en relativt stor SUV, men innerutrymmena är inte så mycket att skryta över. Om en lång förare sitter i framsätet blir det skralt med utrymme för baksätespassagerarna. Bagageutrymmet är relativt stort, men vi förstår ändå inte vart Jaguar gjort av centimetrarna. Bilen är lika stor som en Volvo XC60, och har ingen fossilmotor som stjäl plats, men innerutrymmena är sämre än hos Volvon. För föraren är dock körupplevelsen i Jaguaren ett snäpp upp jämfört med Volvon, framförallt när det kommer till premiumkänsla.

För den med ett stort miljömedvetande kan Jaguaren vara ett bra miljöval jämfört med Volvon. Volvon kostar 600 000 kronor relativt grundutrustad att jämföra med drygt 800 000 för en grundutrustad Jaguar. Det tar dock minst 15 000 mil innan Jaguaren tjänat in sina lägre drivmedelskostnader. Och extrautrustar du bilen för 300 000 kr som vår testvagn kommer du aldrig ikapp i den ekonomiska kalkylen.

Ett annat alternativ är att väja en Tesla Model X som slår Jaguaren på i stort sett alla punkter. Det blir kanske 200 000 kr dyrare, men ska du ändå lägga över en miljon på en bil tycker vi inte att det spelar någon roll.

Än så länge kan de dyra prestigeelbilarna inte konkurrera med laddhybriderna varken när det gäller användbarhet eller ekonomi. För att elbilen ska bli en vinnare behöver den ges större ekonomiska fördelar den dagen Sverige återigen har en regering.

Fakta Jaguar I-pace

Pris från: 849.000 kr (testat exemplar 1100.000 kr)

Antal säten 5

WLTP Räckvidd från – km  470

Verklig räckvidd: 300-350 km

WLTP Förbrukning från – kWh/100 km 2.1 (34)

CO2 (g/km) 0

Batteri (kWh) 90

Maximal effekt hk (kW) 480 (294)

Maximalt vridmoment Nm  696 (512)

Drivlina Fyrhjulsdrift

Växellåda  Auto

Topphastighet km/h 200 (125)

Acceleration 0-100 km/h sekunder 4.8 (4.5)

Spårvidd fram (mm) 18″” 1641

20″” 1627

22″” 1624

Spårvidd bak (mm) 18″” 1661

20″” 1647

22″” 1650

Total höjd (mm) 1.565

Hjulbas (mm) 2.990

Total längd (mm) 4.682

Total bredd inkl. sidospeglar (mm) 2.139

Total bredd med infållada speglar (mm) 2.011

Markfrigång med full last (mm) 142

Vändcirkel, yttre diameter (m) 11,98

Bagagevolym (liter) 638* – 656

 Vikt från – Olastad (kg) 2.133

Bruttovikt (kg) 2.670

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com