Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Världspremiär: Nya Tesla Model Y

Bild-Extra: Suv:en ska vara säkrast i världen och kännas som en sportbil

I natt presenterade Tesla sin nya suv Model Y på ett livesänt event från Hawthorne i Kalifornien.  Bilen blir sjusitsig och kommer kosta över 400 000 kronor i Sverige, räckvidden blir 48 mil. – Den blir världens säkraste suv och har sportbilsegenskaper, säger Elon Musk.

Elon Musk har haft några tuffa veckor med investerare och finansinspektionen, så därför var det nog skönt att få leverera en rolig nyhet – nya suv:en Model Y.

Eventet följdes av en stor publik på plats i Teslas designstudio i Hawthorne i Kalifornien och var rejält försenat. En ännu större publik följde sändningen hemma vid sina datorer.

– På en tiogradig skala är jag en åtta när det gäller upphetsning. Jag vill ha en Model Y före alla andra och kommer reservera direkt, säger en Youtuber som sände från platsen.

Tekniska problem gjorde dock att sändningen var cirka 22 minuter försenad. Men förseningar är något helt normalt för Tesla.

Och Elon Musk var faktiskt något nervös när han äntrade scenen.

– Det fanns en tid när elbilar verkade dumt, och det är inte länge sen, sa Musk.

Sedan gick han igenom alla bilmodeller Tesla har tillverkat till dags dato och berättade att företaget nu gjort 550 000 bilar. Samtliga modeller fick ta plats på scenen, från den första Roadstern till den nya lastbilen Semin.

– Det skulle vara kul om vi hade Model 3, men då skulle Ford stämma oss, de dödar sex.

– Att ta fram en prototyp är enkelt, men att skapa ett fungerande produktionssystem är 100 gånger svårare.

– 2018 kändes som att åldras fem år på ett år, det var verkligt intensivt. Tack för att ni stöttat Tesla genom denna period.

– För elva år sedan hade vi gjort en bil, nu har vi gjort 550 000 bilar och om ett år har vi gjort en miljon bilar.

Därefter var det dags att visa upp det alla kommit för: Nya Model Y.

– Den kommer att vara extremt säker precis som Model 3. Den kommer att ha väldigt låg tyngdpunkt tack vare batterierna och köras som en sportbil, fast det är en suv, berättade Elon Musk.

– Den gör 0-100 km/h på 3,7 sekunder och har välidgt lågt luftmotstånd, 0,23, för att vara en suv. Räckvidden blir 480 km och bilen kan fås sjusitsig.

Lanseringsmodellerna som kommer till hösten nästa år kostar 51000 för Dual motor AWD respektive 60 000 dollar för Performance, den billigaste instegsmodellen kommer våren 2021 och kommer att kosta 39 000 dollar. En relativt marginell prishöjning jämfört med sedanen Model 3.

– Vi kommer att göra fler bilar av Model Y än av de andra modellerna tillsammans, sa Elon Musk innan han gick av scenen.

Utseendet på bilen då? Ja, den påminner mycket om en högre version av Model 3, vilket är naturligt med tanke på att den delar 75 procent av komponenterna med den modellen.

Redan nu går bilen att specificera och reservera för svenska köpare via Teslas hemsida.

Här är de svenska priserna: Rear-Wheel Drive Long Range: 621 000 kr,

Dual Motor All-Wheel Drive. Long Range 666 000 kr. Performance: 757 000 kr.

Att få bilen sjusitsig är ett tillbehör som kostar 33 200 kr.

Svenska kunder som reserverar en Model Y får betala 15000 kr via sitt kreditkort.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com