Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Världspremiär: Mercedes lilla sjusitsiga suv

GLB blir en tuff konkurrent för Volvo XC40

I natt premiärvisade Mercedes nya lilla suven GLB. Trots att bilen tävlar i den lilla suv-klassen blir den sjusitsig. Mercedes säger att de bakre sätena fungerar för personer upp till 168 centimeter.

Nya GLB är en helt ny modell från Mercedes i det mindre suv-segmentet. Bilen går att få både som framhjulsdriven eller fyrhjulsdriven. GLB kommer med inte mindre än fem motoralternativ. Den starkaste bensinaren är GLB 250 som kommer med en turbofyra på 224 hk. GLB 220 d erbjuder 190 dieselhästar.

Storleksmässigt placerar sig bilen i ungefär samma klass som Volvo XC40, Audi Q3 och BMW X1, men det som skiljer den från de bilarna är att den går att få som en praktisk familjebil med sju säten.

VÄLJ BLAND ÖVER 600 MERCEDES-SUVAR HÄR

Egentligen är det ju inte så mycket som skiljer en suv från den gamla familjebussen, mer än att det låter coolare med suv än med familjebuss, och kanske är hjulen lite större. Det två bakre sätena är passande för personer upp till 168 centimeter, enligt Mercedes. Mittenraden, det traditionella baksätet, är skjutbart för att ge bättre plats när det inte åker sju personer i bilen. Mercedes skryter också med att framsätena har bästa benutrymmet i klassen för de som har långa ben.

Till stor del bygger GLB på teknik från A-klassen, men karossen har förändrats kraftigt. Invändigt märks släktskapet dock tydligt. Förarmiljön får en 7,0-tums pekskärmsdisplay som dominerar instrumenteringen.Bilen har såväl Apple CarPlay som Android Auto.

Mercedes MBUX-system med röststyrning är också standard, liksom en mängd hjälpsystem, inklusive aktiv bromsning,  och en bakre kamera. I olika paket finns dödavinkelvarnare, navigering, parkeringsassistans, större 10,25-tums skärmar, och ett Burmester surroundsystem, heads-up display och mycket annat lull-lull.

På konceptstadiet såg det ut som att GLB skulle bli en krympt Geländewagen, men bilen blev rundare och mer avslipad.

Bilen är 463 cm lång och 183 cm bred, nästan samma mått som en Volvo XC40, som kommer få skarp konkurrens på många marknader från GLB.

Motorerna går från GLB 200 d med 150 hästkrafter upp till 224 hk i starkaste bensinaren GLB 250. Men mer prestandainriktade versioner kommer säkert senare.

Bilen kommer att tillverkas i Daimlers mexikanska fabrik i Aguascalientes och slapp alltså Donald Trumps strafftullar med ett nödrop.

Svenska motoralternativ, priser och säljstartsdatum är inte släppta.

SUVAR FRÅN MERCEDES – HÄR HITTAR DU ALLA

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com