Redaktionen tipsar

Teslas nya billiga modell släppt i Sverige i natt

Så mycket kostar den - dyrare än i USA

Nu har Tesla släppt billigaste instegsmodellen av Model 3 i Sverige.  Från och med i natt går det att beställa Model 3 Standard Range Plus. Bilen är rejält mycket dyrare i Sverige än i USA.

Tesla Model 3 blev enligt inofficiell statistik från car.info den näst mest sålda bilen i Sverige i mars. Men Tesla vilar inte på hanen och litar inte på att de dyra Performance- och Long Range-modellerna ska fortsätta sälja när de som reserverat bilar fått leverans.

I natt släppte man sin nya instegsmodell Standard Range Plus på den svenska marknaden. Bilen går nu att beställa i den svenska konfiguratorn på Teslas hemsida.

När Elon Musk presenterade Model 3 som en folkelbil för över tre år sedan skulle den gå att köpa för 35 000 dollar. Det stämmer bra för den amerikanska marknaden, och där kostar en Standard Range Plus från 37000 dollar. När bilen belagts med svensk moms med mera har priset dock åkt upp rejält. Svenska köpare får betala 531 700 kronor för den basutrustade bilen, 113 000 mindre än för den tidigare billigaste bilen Dual Motor Long Range.

Nya inroparmodellen har endast bakhjulsdrift, 41,5 mils räckvidd och gör 0-100 på 5,6 sekunder. Rejält mycket mindre än Long Range som klarar sig 56 mil på fulladdat batteri och är över en sekund snabbare till 100.

Tesla vill på det här sättet uppfylla sitt löfte med en billig instegsmodell, men frågan är hur många kunder som kommer att köpa den billigare modellen som har såpass mycket sämre batteri?

När bilarna börjar levereras är ännu inte känt, men många som köpt de dyrare varianterna har fått leverans inom några veckor.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com