Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

TEST: Fords jättelika laddhybrid du kan köra för 2.500 kr/mån

Nya Ford Explorer Plug-In-Hybrid är Sveriges maffigaste laddhybrid.
Explorer har 457 hästkrafter, väger 2,6 ton och klarar trots vikten 0-100 km/h på sex sekunder.
BytBil har provkört miljöbilen som bara kostar 2500 kr i månaden som tjänstebil.

Ford är på offensiven och släpper ytterligare en laddhybrid. Nu kommer stor-SUV:en Ford Explorer tillbaka som laddbar hybrid. Och snart är det dags för helt elektriska Mustang Mach-E.

Ford Explorer är en rejäl sjusitsig bil som får en en så stor bil som Volvo XC90 att verka liten. Bilen mäter hela 5,05 meter och det gäller att planera var du ska parkera, den ryms inte överallt.  Ford Explorer Plug-In Hybrid är en hel decimeter längre än den svenska stor-SUV:en Volvo XC90. Även på bredden så har Forden med sina dryga två meter åtta centimeter upp på den lilla XC90.

På plats bakom ratten så märker vi att materialen i interiören känns lite mindre påkostade än i europeiska bilar. Instrumentbrädan och infotainmentsystemet känns dock moderna efter faceliften ifjol. Explorer byggs i Chicago och är en riktig storsäljare i USA och används bland annat som polisbil.

Trots vikten är Explorer pigg och snabb i nästan alla lägen. 457 hk och 825 Nm i vridmoment är en hiskelig massa kraft och trots 2,6 ton accelererar Explorer snabbt i alla lägen. Lägger du i sportläget får du vara försiktig för bilen drar i väg pilsnabbt när du nuddar gasen.

Bilen glider fram värdigt och fint på motorvägen, och är en av de tystaste bilarna som går att köpa på svenska marknaden. Både styrning och fjädring känns påtagligt amerikanska när vi kör bilen. Mjukt, lite gungigt och en inte alltför direkt känsla. Alla gillar inte känslan, men den inbjuder onekligen till en ganska vilsam körstil på längre resor på fina vägar.

När det blir kurvigt, smalt och körningen mer inspirerad visar Ford Explorer upp sin begränsning. De extra kilona från hybridbatteriet handikappar bilen och det blir gungigt och svajigt i böjarna. Trots rejäla fartresurser är det bäst att köra lugnt med Explorer Phev när det börjar svänga.

Enligt Ford ska räckvidden på endast el i Explorer vara 42 km. Riktigt så långt kommer inte vi, drygt 30 km får nog anses vara en mer realistisk siffra för svenska förhållanden.

Sätena är typiskt amerikanska och har en mjukare känsla än hos de flesta europeiska bilar. Vissa uppskattar dem, andra föredrar europeiska bilar. Baksätet på Explorer är ställbart i längsled och det kan behövas om de två som sitter i tredje sätesraden ska få något benutrymme att tala om. För trots bilens storlek är det lite ont om plats där.

Bagageutrymmet är gigantiskt när den tredje raden är nedfälld. Ja, det är så stort att vi efterlyser något att luta matkassarna mot. Och bagaget har två hål på kanterna som gör det en aning svårlastat.

Ford Explorer Phev kommer på vissa sätt till korta mot de europeiska sjusitsiga laddhybriderna Volvo XC90, BMW X5 och Audi Q7. Det handlar främst om kvalitetskänslan och körkänslan vid aktiv körning. När det gäller kraften ligger dock Explorer i framkant med en stark V6:a som ihop med elmotorn ger 457 hk och hela 825 Nm vridmoment. Den är också den tystaste bilen i klassen. Fordens största fördel är ett klart lägre förmånsvärde. Den kostar endast 2500 kr i månaden i skatt, att jämföra med Volvon som går på nästan 4500 kr. På ett år sparar Ford-föraren 24000 kr i skatt. Dessutom får du dra hela 2500 kg släp med Forden.

På många sätt är Ford Explorer bra, den har kraft och överdådig storlek i nästan alla lägen, men lite mindre raffinemang än sina europeiska konkurrenter. Men det är svårslaget att kunna åka sjusitsig jänkar-suv för 2500 kr per månad i skatt.

Fakta: Ford Explorer Plug in Hybrid

Pris: 820.900 kr.
Motor: Treliters V6:a bensin med dubbelturbo, elmotor. Total systemeffekt: 457 hästkrafter.
Drivning: 10 stegs automatväxellåda, fyrhjulsdrift.
Räckvidd: 42 km på el enligt WLTP.
Batteri: 13,6 kWh.
Prestanda: 0-100 km/h på 6,0 sekunder. Toppfart: 230 km/h.
Mått:  Längd: 5063 mm, bredd: 2107 mm, höjd: 1783 mm.
Vikt: 2639 kg.
Dragvikt: 2500 kg.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com