Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ford Expedition blir lättare och smartare

Stor-suven får sin största uppdatering på 20 år.

Med hjälp av aluminium i karossen ska nya Ford Expedition bli lättare än förr. Men det handlar fortfarande om en koloss som är större än livet självt.

Under en semesterresa till Florida för några år sedan halkade jag omkring i en Hyundai Accent av rimlig hyrbilsspecifikation. I Orlandos trafikmiljö kändes den nästan fånigt liten, som en bakterie som rymt från närmaste laboratorium och som nu försökte hitta någon lämplig värd att infektera.

Döm om min förvåning när jag stöter på en god vän, en hel ocean hemifrån, och får att kliva in i hans Ford Expedition. Oändliga utrymmen och slösande motorkraft fick min lilla Hyundai att skämmas. Och nu föll hela den amerikanska trafiken på plats. Längs raksträckta boulevarder ska man naturligtvis åka storslaget, en halvtrappa upp i en bil som inte försöker dra in magen när man ska klämma sig förbi.

Ford Expedition är helt enkelt stor, särskilt som vi satt i den tre decimeter förlängda versionen som mäter över 5,5 meter mellan stötfångarna. Och nu kommer den i en ny generation, som lovar att bjuda på all den senaste tekniken, som mobilintegration, wifi-hotspot och alla de senaste körhjälpmedlen.

Men fortfarande handlar Ford Expedition om ett rambygge med separat kaross. Motorn hämtas från den storsäljande pickupen F-150 och är en turboladdad V6 som driver genom en 10-växlad automatlåda. Ford lämnar inga effektsiffror ännu, men som jämförelse har F-150 375 hästkrafter.

F-150, USA:s mest sålda bil sedan 1981.

Ford

Ford F-150, USA:s mest sålda bil sedan 1981.

Genom att använda höghållfasta stålsorter och en större mängd aluminium än tidigare har man också kunnat sänka vikten med så mycket som 150 kg, enligt Ford. Kanske spelar det inte så stor roll, när bilen ändå väger som en mindre måne – runt 2,5 ton. Precis som tidigare lär även den nya Ford Explorer kunna beställas som tvåhjulsdriven eller som fyrhjulsdriven med hög- och lågväxel.

Och precis som tidigare lär inte Ford Expedition att hitta till vår del av världen, utan kommer att säljas genom specialister som plockar hem bilarna från USA. Men det kanske är värt lite extra besvär att skaffa hem en bil med 17 mugghållare.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com