Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Amerikanska klassikern tillbaka i Sverige

Bjässen kommer med hybridmotor

En amerikansk bästsäljare är snart tillbaka i Sverige.
Och den här gången får Ford Explorer en elmotor.
– Explorer är en äkta suv, designad för familjer som gillar äventyr. Därför var det viktigt att nya Explorer plug-in-hybrid fick en drivlina som klarar av att köra allt från båtar till hästtransporter, säger Matthias Tonn, chefsingenjör för Ford Explorer i Europa.

Ford Explorer är USA:s bäst säljande suv genom tiderna. Runt millenieskiftet såldes 445000 Explorer per år.
Men i takt med att bensinpriset steg i USA och Explorer fick tuff konkurrens – inte minst från asiatiska och europeiska tillverkare – ändrades dock imagen till något av det mest ”icke-coola” man kunde köpa.
Nu gör Ford ett nytt försök att charma oss svenskar. Och den här gången har bilen en hybridmotor som kan köra 40 kilometer på el.
– Explorer är en äkta SUV, designad för familjer som gillar äventyr. Därför var det viktigt att nya Explorer plug-in-hybrid fick en drivlina som klarar av att köra allt från båtar till hästtransporter. Vi har till och med adderat en mer avancerad version av vår döda vinkelvarnare – som fungerar med ett tio-meterssläp, säger Matthias Tonn, chefsingenjör för Ford Explorer i Europa.

Elmotorn på 100 hästkrafter drivs av ett litiumjonbatteri på 13,1 kWh. Och när du kört slut på elen sätter Fords 3,0-liters EcoBoost-motor (V6) med 350 hästkrafter igång.

Och bilen är fortfarande en koloss. Över fem meter lång, två meter bred och nästan två meter lång ger plats för sju personer fördelat på tre sätesrader.
Den som sitter på de första och andra sätesraderna kan njuta av över en meters huvud- och benutrymme. men även passagerare på rad tre har generöst med utrymme, lovar Ford.

2020 års Ford Explorer kommer med nyheten att bilen åter blir bakhjulsdriven. Argumentet för bakhjulsdrift är att bilen kan ges bättre egenskaper för de som ska dra tunga släp. I USA finns den även med intelligent 4-hjulsdrift. Vilken drivlina som kommer att säljas i Sverige har Ford ännu inte kommunicerat.

Snabbfakta Ford Explorer

Modellen introducerades 1990 (som en ersättare till Bronco II) och var den första suv:en med fyra dörrar från Ford.
Den har kommit ut i fem generationer och i höst börjar alltså den sjätte generationen med hybridmotor att tillverkas.


Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com