Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Teslas galna rekord: Större än Volkswagen

Nu har Tesla kört om Volkswagen.
Elon Musks elbilssuccé är nu världens näst största bilföretag – sett till börsvärde.
Rekordet ger vd:n Elon Musk möjlighet till en rekordbonus på 500 miljarder kronor.

Under förhandeln till New York-börsen passerade Teslas börsvärde 100 miljarder dollar. Det innebär att bolaget kör om Volkswagen som är värt 100 miljarder dollar på Frankfurtbörsen. Tesla är nu världens näst högst värderade bilföretag. Endast Toyota är värdefullare med ett börsvärde på 200 miljarder.

Efter att Teslas aktie hade det motigt på börsen under första halvan av 2019 har aktien ökat kursen lika snabbt som en Tesla accelererar. I förhandeln i dag står aktien i 575 dollar, vilket innebär att börsvärdet är över 100 miljarder dollar. Uppgången sedan i höstas är mer än 160 procent. Kursrekordet gör att Elon Musk har chansen att få ut tidernas största bonusar: 500 miljarder kronor. Men dagens notering är bara ett delmål på vägen dit.

De två största amerikanska biltillverkarna Ford och General Motors är inte ens värda lika mycket som Tesla om man lägger ihop deras börsvärden, de kommer bara upp 86 miljarder dollar tillsammans.

Faktum är att Teslas börsvärde är nästan lika stort som hela den svenska statsbudgeten under 2020, som uppgår till 1069 miljarder kronor i utgifter. Trots jättevärdet väntas Tesla gå med förlust för helåret 2019.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com