Redaktionen tipsar

Elon Musks galna ersättning: 55 miljoner om dagen

Blev bäst betald i USA - men måste 20-dubbla aktien

Elon Musk blev världens högst belönade företagsledare ifjol, enligt New York Times. Tesla-vd:n fick optioner värda 20 miljarder kronor förra året. Problemet: Musk måste 20-dubbla aktiekursen för att få ut pengarna.

Tesla håller på att förändra hela bilindustrin och driva på mot ett skifte till elbilar. Alla stora biltillverkare utvecklar nu och försöker lansera elbilar som liknar Teslas. Ekonomiskt sett går det dock inte lika bra för företaget. Förlusten förra året blev ungefär nio miljarder kronor, trots vinst sista kvartalet. Första kvartalet i år blev förlusten över sex miljarder kronor, vilket är över 100 000 kronor i förlust per såld bil.

De stora förlusterna har varken hindrat aktien från att bli en av världens högst värderade fordonsaktier – eller Elon Musk från att bli den kanske högst arvoderade företagsledaren i historien.

New York Times uppger nu att Elon Musk förra året fick över 20 miljarder kronor i optioner och lön för sitt vd-jobb i Tesla.

Lönen utgör bara en bråkdel av Elon Musks ersättning, faktum är att den fasta lönen är mindre än för en genomsnittsanställd på Tesla.

I stället är det optioner som under en tioårsperiod blir värda 20 miljarder kronor som utgör den stora delen av Elon Musks ersättning. För att han ska få ut pengarna är det flera villkor som ska uppfyllas, framförallt att Teslas börsvärde ska öka till 650 miljarder dollar, nästan en 20-dubbling. Som en jämförelse är Apple i dag värt 820 miljarder.

Tvåa på ersättningslistan efter Elon Musk är Discoverys vd David Zaslav, som enligt New York Times tjänar cirka 1,2 miljarder kronor.

Enligt en talesperson för Tesla var dock Musks ersättning noll förra året, trots att amerikanska myndigheter rapporterar om 20 miljarder.

– Elon tjänade noll dollar i total ersättning från Tesla under 2018, och all annan rapportering är felaktig och missledande. Elon får ingen lön, ingen kontantbonus, och inga aktier för tid. Hans enda kompensation är helt och hållet risk och prestationsbaserad och kopplad till långsiktiga framgångar för Tesla och företagets aktieägare.

Samtidigt med uppgifterna om rekordersättning för Musk har Tesla också satt i gång ett stort sparprogram. Enligt Electrek så har Elon Musk i ett mejl till medarbetarna uppgett att företaget ska spara på allt: Delar, löner, resor, utgifter och hyror. Electrek uppger att besparingarna drivits så hårt att företaget inte längre beställer kontorsmaterial, inklusive toalettpapper.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com