Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Elon Musks jätteklipp: 25 miljarder på 3 veckor

Därför slår Teslas aktie nytt all time high på börsen

Tesla har noterat en ny rekordnivå på New York-börsen: 393,58 dollar.
Största anledningen: Europeiska biltillverkare har svårt att få ut sina elbilar på marknaden.
På tre veckor har Elon Musk tjänat 25 miljarder kronor på uppgången – han firade i går med en Yoda-meme på Twitter.

Analytikerna på Wall Street är en smula förvånade över Teslas rusning på börsen de tre senaste veckorna, efter en liten svacka när nya modellen Cybertruck visades.

På tisdagen skickade Deutsche Banks analytiker Emmanuel Rosner ut en analys där han konstataterar att europeiska tillverkare inte får fram tillräckligt mycket elbilar i tid. Han noterar att Mercedes skjutit upp lanseringen i USA av elbilen EQC för att fokusera på Europa. Även Volvo har problem med att få ut sin elbil på marknaden, och kommer inte börja leverera den förrän i slutet av nästa år.

De elbilar som lanserats i USA för att konkurrera med Tesla har floppat. Jaguar I-Pace har hittills sålt i 2418 exemplar i USA och Audi e-tron är inte mycket bättre: 4623 exemplar.

En annan faktor som driver upp kursen är möjligheten att bidragssystemet för elbilar i USA görs om så att det inte längre är begränsat till 200 000 bilar per år och bilmärke. Ett sådant beslut kan gå igenom i kongressen, trots att president Donald Trump är motståndare till bidrag för elbilar.

Lanseringen av Cybertruck, då två rutor krossades, drog till en början ner kursen, men marknaden tycks nu ha accepterat de radikala formerna hos Teslas nya bil.

Tesla är en av världens mest blankade aktier och de som blankat den har nu förlorat stora pengar. Största ägaren Elon Musk har däremot gjort ett jätteklipp på uppgången. På tre veckor har värdet på hans aktier ökat med 25 miljarder kronor. På ett halvår har hans aktier ökat värdet med 80 miljarder kronor.

Nyligen gick han över 30 miljoner följare på Twitter – där han firade uppgången med att publicera en meme om Baby Yoda. Han har dock berättat att alla hans tillgångar ligger frysta i Teslaaktier, han har knappt några kontanter att röra sig med trots den enorma förmögenheten.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com