Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

EXTRA: Teslas nya galna rekord i natt

Lovar göra mer än 500 000 bilar i år - överträffar alla förväntningar

Tesla fortsätter att gå som en raket.
I natt krossade Elon Musks bolag förväntningarna i sin kvartalsrapport för Q4.
Omsättningen blev 7,4 miljarder dollar mot förväntade 6,99. Vinsten blev 21 procent högre än väntat – och aktien slog rekord i efterhandeln.

Nyligen gick Tesla om Volkswagen som världens mest värdefulla biltillverkare med ett börsvärde på över 100 miljarder dollar. Dessutom är bolaget värt mer än Ford och General Motors tillsammans. De milstolparna är dock redan historia och jakten på Toyota som är världens mest värdefulla tillverkare har startat.

Sent på onsdagskvällen kom Tesla med sin rapport för det fjärde kvartalet 2019. Många aktieägare var oroliga att Tesla inte skulle kunna motsvara förväntningarna efter att aktien gått upp 120 procent sedan oktober.

Men deras oro var helt omotiverad – Tesla krossade förväntningarna igen. Omsättningen rusade upp till 7,4 miljarder kronor och vinsten per aktie blev 2,14 dollar. Siffrorna fick aktien att gå upp till 618 dollar i efterhandeln. Ett lyft på ytterligare sju procent.

Även kassaflödet var en positiv överraskning för investerarna, det blev nästan dubbelt så högt som förväntat, över en miljard dollar.

Men det viktigaste av allt för en biltillverkare är naturligtvis den kommande försäljningen. Analytikerna hade hoppats att Tesla skulle sälja 476 000 elektriska bilar under 2020. Tesla lovar att överträffa den siffran och uppger att bolaget kommer att leverera mer än 500 000 bilar på ett komfortabelt sätt.

För bilköparna kommer Tesla också med ett glädjebesked. Bolaget meddelar att leveranserna av nya suv:en Model Y kommer att starta tidigare än beräknat. I stället för leveranser i sommar kommer bilen redan i slutet av mars. Det innebär att den kanske kan nå Sverige redan i höst.

Dessutom meddelade Tesla i natt att de skriver upp räckvidden hos batteriet på Model Y. Bilen kommer nu att gå 51 mil på en laddning tack vare att Tesla förbättrat batteritekniken.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com