Redaktionen tipsar

Tesla dominerar ekonomiskt - trotsar analytikerna

Större
Stäng
  • Elon Musk skrattar hela vägen till banken.
    Elon Musk skrattar hela vägen till banken.
  • Elon Musk skrattar hela vägen till banken.

Covid-19 har dragit ner den globala bilproduktionen med 45 procent.
Men elbilsjätten Tesla känns nästintill oberörd.
Deras andra kvartalsrapport för året överträffar förväntningarna igen, med en nettovinst på 451 miljoner dollar.

För bara några dagar sedan presenterade Volvo Cars sin delårsrapport för det andra kvartalet 2020. I den framgick det att företaget gjort en rörelseförlust på totalt 989 miljoner kronor än så länge i år.

De är heller inte ensamma om att gå knackigt i dessa pandemitider. Under årets andra kvartal har den globala bilproduktionen sjunkit med 45 procent, rapporterar SVT.

Men elbilsproducenten Tesla går fortfarande som tåget. Företaget har nu släppt sin delårsrapport för det andra kvartalet och i den redovisas en justerad nettovinst på 451 miljoner dollar. Deras totala omsättning har förvisso fallit lite, från 6,35 miljarder dollar under samma period 2019 till nuvarande 6,04 miljarder dollar. Men det är långt mycket bättre än vad analytikerna förväntat sig (5,37 miljarder dollar).

Även vinsten var bättre än förväntat. Många experter och analytiker hade till och med förväntat sig en förlust.

Detta betyder inte att Tesla verkar nöja sig. Tvärtom.

”Vi förväntar oss att våra marginaler ska fortsätta att växa över tid, och till slut nå industriledande nivåer”, står det bland annat i Teslas kvartalsrapport.

Produktionen av Model Y har endast varit igång under fyra av 2020:s sex inledande månader. Flera fabriker har också behövt stängas, under olika perioder. Trots detta står det i rapporten att kapaciteten finns att leverera fler än 500 000 fordon i år.

”Även om vårt mål har blivit svårare att nå är det fortfarande vår ambition att leverera en halv miljon fordon år 2020”, står det.

Elon Musk, som tidigare bland annat hånat vissa investerare genom att sälja röda, korta shorts, har inte uttryckt sig nämnvärt om Teslas senaste ekonomiska framgång. Han har nöjt sig med att retweeta Teslas inlägg om att kvartalsrapporten presenterats.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com