Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo Cars förlust: 989 miljoner kronor under 2020

Förväntar sig uppryckning kommande sex månader

Större
Stäng
  • Volvo Cars koncernchef Håkan Samuelsson är optimistisk.
    Volvo Cars koncernchef Håkan Samuelsson är optimistisk.
  • Volvo Cars koncernchef Håkan Samuelsson är optimistisk.

Finansresultatet för första halvåret har påverkats kraftigt av Covid-19, konstaterar Volvo Cars.
Företagets omsättning har fallit med 14,1 procent och under de första sex månaderna 2020 gjordes en rörelseförlust på 989 miljoner kronor.

Det är röda siffror i det pressmeddelande som Volvo Cars publicerar på tisdagen. Men de omges av bokstäver som formar en optimistisk anda.

Även om Volvo Cars än så länge gått med nästan en miljard kronor i förlust, och sett sin omsättning sjunka med 14,1 procent till 111,8 miljarder kronor, förväntar sig företaget en återhämtning under andra halvåret. Detta i takt med att efterfrågan på bilan normaliseras.

– Den nedgång vi sett under första halvåret är tillfällig. Vi förväntar oss en stark återhämtning under andra halvåret och vårt utbud av laddbara Recharge-bilar gör att vi är väl positionerade att möta de marknadstrender vi nu ser, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars koncernchef, i ett uttalande.

I pressmeddelandet står det att man sett en stark ökning, på 79,8 procent, i efterfrågan på laddbara plug-in-hybrider under varumärket Recharge. Konsumenternas intresse för att handla online har samtidigt varit på uptgång senaste tid.

Positiva tendenser går även att se i backspegeln. I Kina återhämtade sig Volvo Cars försäljning av bilar under andra kvartalet. Enligt företaget ska tillväxten mer eller mindre ha kompenserat försäljningstappet under hela första kvartalet. Och då var skadan inte heller särskilt stor i Kina, med en försäljning som sjönk med endast 3 procent. I USA har försäljningen sjunkit med 13,7 procent under det första halvåret jämfört med samma period i fjol.

Detta är att jämföra med marknaden för personbilar som i Kina föll med 26 procent de första sex månaderna. USA föll samtidigt med 24 procent och Europa led det största fallet med 38,1 procent.

Totalt föll Volvo Cars globala försäljning med 20,8 procent det första halvåret till 269.962 bilar. I pressmeddelandet förklaras det bland annat med: ”Eftersom många regeringar uppmanade folk att stanna hemma eller på annat sätt begränsade rörligheten. Detta fick stor påverkan på aktiviteten och på antalet besökare i våra showrooms”.

Trots restriktioner, krav och uppmaningar förlorade Torslandafabriken i Sverige bara 15 produktionsdagar.

– Pandemin har stärkt oss i vår tro på att våra strategiska ambitioner är de rätta och att en påskyndad omställning av vår verksamhet kommer att leda till långsiktig tillväxt. Vi kommer att fortsätta investera i elektrifiering, online-försäljning och uppkopplade bilar, säger Håkan Samuelsson.

Senare i år startar produktionen av XC40 P8 Recharge, företagets första helelektriska modell .

– Om marknaderna återhämtar sig som förväntat, ser vi att försäljningsvolymerna kommer att komma tillbaka på de nivåer vi såg under andra halvan av 2019 och det är vår ambition att även komma tillbaka till samma lönsamhetsnivå och kassaflöde, säger Samuelsson.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com