Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Tamo Racemo är en indisk busbil

Tata Motors nya bilmärke lovar gott

Med hjälp av flexibel teknik ska Tamo göra bilar som sticker ut. Det första försöket lovar gott för framtiden.

Indiska Tata Group är ett enormt industrikonglomerat, så stort att man knappt kan begripa det. Man har mer än en halv miljon anställda och inom gruppen finns verksamheter inom kraft, stål, telekommunikation, kaffe och te, klockor, kemikalier … ja, kort sagt att som går att tillverka, tillverkas av Tata.

Till och med bilar. Bara den lilla skärvan av gruppen är i sig världens 226:e största företag och bygger alla möjliga typer av fordon, från den lilla Tata Nano till den fullstora lastbilen Tata Prima. Man gör suvar, bussar, sedaner och transportbilar.

JLR

Och Jaguar. Tata äger Jaguar. Och Land Rover.

Nu tillkommer ytterligare en biltyp i Tatas portfölj. Under varumärket Tamo ska man utveckla teknik och hitta nya affärsmodeller, tillverka lågseriemodeller som ska fungera som fanbärare åt modermärkets mer prosaiska modellflora.

Tamos första försök lovar oväntat gott. Tamo Racemo är en liten sportbil med mittmotor, ungefär som Alfa Romeo 4C eller den nya Alpine A110. Faktiskt är nog Tamo Racemo en skvätt mindre än dessa, och motorn är en trecylindrig turbomaskin kopplad till en robotlåda. Eftersom det är en sportbil har hjulupphängningarna dubbla triangellänkar både fram och bak.

Stommen är byggd med hjälp av en patenterad teknik som Tata kallar för MOFlex och ska vara särskilt lämpligt för att ta fram styva men billiga chassikonstruktioner i små serier. Det består av någon typ av sandwichmaterial bestående av olika ingående material, men vilka dessa är framgår inte.

Tata säger att Tamo ska vara en fygital bil, i gränslandet mellan det fysiska och det digitala. Det kan vara hur som helst med den saken, man visar i alla fall upp två versioner av sin nya sportbil, dels gatbilen Racemo, dels racerbilen Racemo+. Skillnaderna är små, för redan i standardutförande ser Racemo rätt racemässig ut, utifrån och in.

Tata, eller om det är Tamo, säger att bara 250 bilar ska byggas och det är osäkert om de alls kommer att komma till våra breddgrader. Men räds icke, ty försynen har försett Microsofts bilspel Forza Horizon 3 med Tamo Racemo – och därmed är den digitala upplevelsen av den fygitala bilen garanterad.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com