Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Harley-Davidson väljer ljudlös drivlina

El-motorcykel ska rädda tillverkare i nöd.

Ingen är väl så tätt förknippad med motorljud som Harley Davidson. Trots det ska de i framtiden leva på ljudlös teknik.

Motorcykeltillverkaren Harley Davidson har det inte lätt. Försäljningen dalar i takt med att den traditionella kundbasen har blivit för gammal för att köra hoj och den efterföljande generationen har inte samma förståelse för att en motorcykel ska låta som världens argaste fiskebåt.

Inte ens när H-D lanserade en fullt modern produkt 2001 strömmade yngligarna till och i fjol stängde Harley Davidson av kranarna till den vätskekylda VRSC, eller V-Rod, trots att en enig presskår tyckte att den var väl så bra som det allra bästa Japan kunde kasta åt dess håll. Det var fortfarande den gamla stötstångsmotorn som håvade in för brödfödan. Vill man köra vätskekyld* modernt motoriserad H-D i dag får man nöja sig med 750 kubik.

Synd, för V-Rod var riktigt frän.

Förfallet har till och med gått så långt att Harley Davidson nu tvingas stänga sin fabrik i Kansas City (som inte alls ligger i delstaten Kansas som man kunde tro, utan i Missouri) och i stället koncentrerar de sin verksamhet till moderbolaget i Milwaukee, Wisconsin och fabriken i York, Pennsylvania.

Men, håll i er nu, Harley Davidson kommer att göra helt om. För att till slut nå hela den där besvärliga millenniegenerationen kommer man inte bara bygga motorcyklar som kan konkurrera med dem från öst. Nej, man kommer att gå hela linan ut och börja tillverka en eldriven hoj.

Och så här reagerar väl H-D-maffian på det.

Förlåt? Jo, det är faktiskt dagens sanning. I stället för en asocial kvartersjordbävning kommer nästa generation av Harley-Davidson att bjuda på blott en viskning. Redan 2014 visade företaget en eldriven koncepthoj kallad LiveWire och erfarenheterna som drogs då ska resultera i en produktionsmodell som lanseras inom 18 månader.

Ännu vet vi inte mer än så om den kommande batterihojen, men om LiveWire är någonting att gå efter kan vi räkna med åtminstone 74 hästkrafter och 210 kilos vikt. Kanske är det också precis det tvära brott mot allting vad varumärket stått för hittills som krävs för att även dagens oregerliga ungdom ska vända sig västerut.

* Tack Peter, som påpekade att H-D varit vätskekylda sedan 2014.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com