Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

SVT-granskning: ”Volvo har stora oxfiléer - var har du vegobilarna?”

SVT: Sju av elva klimatbilar som räddades kvar var Volvobilar

Volvo Cars får tuff kritik i en granskning som Sveriges Television har gjort.
Enligt SVT var sju av elva bilmodeller som räddades kvar i klimatbonusen Volvobilar.
– Varje gång man har försökt införa hårdare krav på bränsleförbrukning så har den svenska bilindustrin på olika sätt vänt sig till politikerna och sagt att det här kommer kosta en massa jobb och då har politikerna gett efter, säger Håkan Matson till SVT.

Sveriges Television har under flera dagar granskat Volvo Cars som enligt SVT nu har Europas tyngsta bilar. I en intervju pressades vd:n Håkan Samuelsson om varför Volvo säljer så många suvar – och varför de har Europas tyngsta bilar.

Reportern undrar varför Volvos snittvikt är i särklass och ”har ganska mycket stora oxfiléer på er meny” och undrar: ”Var har du vegobilarna?”
– Vi har säkra bilar som är attraktiva för familjer. Vi har fattat en ny strategi om att elektrifiera bolaget. 2025 ska hälften av alla bilar vi säljer vara helelektriska, säger Håkan Samuelsson.

När de nya WLTP-normerna infördes vid årsskiftet höjdes gränsen för klimatbilar från 60 till 70 gram per kilometer. Enligt SVT var sju av elva bilar som räddades kvar som klimatbilar Volvobilar, bland annat den stora suv:en XC90 T8 Twin Engine.

– Jag tycker naturligtvis att det är bra att det är många volvomodeller som kan ta del av den här miljöbonusen och hoppas att det är många svenskar som väljer att köpa en klimatsmart volvobil, en laddhybrid snarare än att man köper en som inte är laddhybrid, säger finansminister Magdalena Andersson till SVT.

Bilexperterna Håkan Matson och tjänstebilsexperten Ronny Svensson är dock inne på att regeländringen var skräddarsydd för Volvo Cars.

– Det var överraskande att regeringen anpassade sig. Jag har svårt att tycka att en Volvo XC90-suv, som går fyra mil på el och sedan drar närmare en liter milen, är en miljöbil, säger Ronny Svensson till SVT.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com