Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Svenske Ola visar upp mässans snyggaste bil

Bildextra: Titta och njut - Mercedes EQS

Mercedes svenska chef Ola Källenius kan vara stolt över koncernens senaste skapelse. EQS kan vara den snyggaste elbilen någonsin. Titta själv på bilderna och njut.
– Ett konstverk … mina damer och herrar, det här är vår idé om hållbar modern lyx, säger han.

Mercedes har redan börjat sälja elsuven EQC och snart är det dags för toppmodellen S-klass att komma i en elektrifierad modell. Därför visar Mercedes upp konceptbilen EQS som är en designstudie över hur en framtida elektrifierad S-klass kan te sig. Och bilen hyllas nu av samstämmiga bilmedier för sitt enkla men eleganta utseende. Svenske chefen Ola Källenius har alltså anledning att vara stolt när han poserar med Mercedes senaste skapelse.

– Ett konstverk … mina damer och herrar, det här är vår idé om hållbar modern lyx. En helt elektrisk lyxsedan på 2000-talet. Mercedes-Benz Vision EQS. Våra flaggskeppsbilar är alltid snygga och definierar vårt bilmärke. Ikoner. Skönhet är känt för att ligga i betraktarens öga. Men en sak är obestridlig: det är viktigt för bilar. Vi vill erbjuda mer än en kaross för transporten från A till B. Uttrycket utvecklas. Design måste alltid sätta nya standarder. Det är därför vi bryter ny mark i Vision EQS. Nyckelordet är ”one-bow” design. En tydlig linje räcker. En båge drar hela formen, säger Ola Källenius.

Räkna med att grunddragen och flera av designlösningarna hos EQS går rakt in i produktionen. Grundlösningen i bilen är drivning på både fram och bakaxel och ett batteri som sitter i golvet. Förutom den futuristiska inredningsdesignen är det något som Mercedes kan leverera redan i dag. Bilen får en motor på 470 hk och en elektrisk räckvidd på 70 mil.

Bilens svepande linjer är förföriska och mycket attraktiva för ögat. Mercedes kallar designspråket för en båge. Även den nya belysta grillen sätter pricken över i:et hos EQS. Enligt Mercedes ska den ge intryck av att sväva. Effekten skapas av 940 små lysdioder som flankeras av strålkastarna.

Bilen är självklart självkörande, men instrumentbrädan har ändå en del kontroller. Enligt Mercedes är det för att förarna ska fortsätta att vara involverade i körningen och inte somna helt. Den lyxiga känslan i kupén sägs vara inspirerad från yachter.

Samtidigt som han visar upp nya elbilen EQS tillkännager Mercedes svenske vd Ola Källenius att Daimler kommer att kräva klimatneutral produktion av sina leverantörer. Och redan 2022 ska Daimlers fabriker vara klimatneutrala. Källenius utesluter inte att Mercedes missar de stränga EU-kraven för fordonsflottan 2021. Han är inte säker på att kunderna kommer att välja snåla el- och hybridbilar. Men Daimler kommer försöka påverka dem i rätt riktning.

– Jag tycker att det är uppenbart. Mercedes-Benz ska vara elektriska. Elektrifiering är verkligen det mest framstående ämnet under IAA. Och det är också den mest djupgående förändringen i vår bransch, men inte den enda.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com