Redaktionen tipsar

Svenske Ola slipper tre miljarder i dieselböter

Mercedes kommer lindrigt undan i dieselgate

Mercedes svenske vd Ola Källenius har anledning att jubla i dag. Han slipper tre miljarder kronor i böter för dieselgate.  Lyxmärket kommer undan med bara en miljard i böter för manipulerade dieselmotorer – men det verkar finnas hål att stoppa pengarna i.

Häromdagen gick Mercedes ut och berättade att de slutar utveckla dieselmotorer. Framtiden får utvisa om det var ett förhastat beslut. Men den svenske vd:n för Daimler, Ola Källenius, kan fira en oväntad miljardbonus för företaget.

Daimler hade reserverat över fyra miljarder kronor i böter för 684 000 manipulerade Mercedes-bilar. I går kom beskedet från åklagaren i Stuttgart: böterna stannar på bara en miljard kronor. En nätt vinst på tre miljarder alltså, dock kvarstår brottsmisstankarna mot Daimlerchefer som är misstänkta för bedrägeriförsök.

En stor del av Mercedes fusk sägs vara relaterade till motorerna som utvecklats tillsammans med Renault. Mercedes officiella uttalande efter beslutet säger: ”Företagets vinstförväntningar förblir oförändrad”.

Ett uttalande som kanske förvånar, men någonstans har alltså svenske Ola Källenius ett hål att stoppa de tre miljarderna i. Ola Källenius har i intervjuer berättat att Mercedes ska presentera ett stort strategipaket i november om bilmärkets kommande satsningar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com