Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Suzuki Swift Sport väger under tonnet

Turbomotor och biffigare hjullager i Suzukis ärtigaste.

Senaste Swift släpar inte på några onödiga kilon. Nu kommer den också i Sportversion och ska vara ännu piggare på vägen.

Vikt är minst lika viktigt som effekt för att få fart på en bil. Anledningen till att bilar som Austin Cooper, Lotus Elise och Caterham Seven har varit så uppskattade genom tiderna är inte att de har haft enorma motorer som har satt fart på dem, utan för att de har haft så lite bil att släpa på så att de har gått som skott i alla fall.

Suzuki har begripit det och den senaste generationen av småbilen Swift är lätt som en fjäder. När vi provkörde den i våras, utan Sportepititet, tyckte vi att den upplevdes som en modern Citroën CV2 – en praktisk vagn med mjuk fjädring. Men mjuk lär inte nykomlingen vara. Swift Sport ska vara en studsig ärta utan överflödigt fläsk.

Mmm ärtor …

Så långt har Suzuki nog lyckats, för precis som den vanliga Suzuki Swift har Sport bantat bort en hel del överflödiga kilon och väger numera in på under tonnet. Riktigt hur studsig den nya Sport är säger inte Suzuki, för vi får inte reda på några prestandasiffror. Men att den har en 1,4-liters turbomaskin med 140 hästkrafter under huven borde betyda att sprinten till 100 klaras av i närheten av sju sekunder.

Lådan är en sexväxlad manuell sak och fjädringen har stramats upp med styvare stötdämpare och biffigare hjullager. Kul? Säkert. Om den kommer till Sverige, när det kan tänkas ske och vad den i så fall kommer att kosta står skrivet i stjärnorna än så länge.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com