Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Första körningen: nya Suzuki Swift är en budgetvänlig paus från elbilar

Billig och med låg bränsleförbrukning. Receptet för Suzuki Swift är detsamma som det alltid har varit, även om det är i en fräsch fjärde generation – och det är ganska befriande.
TEXT Simon Hallenslev FOTO Suzuki PR

Bytbil har ett samarbete med danska Bilbasen som var inbjudna till Bordeaux av Suzuki Danmark.

De små minibilarna dör ut en efter en. Nu senast har vi överraskande tagit farväl av Fiesta efter 47 år. Men massavlivningen betyder inte att behovet har försvunnit – även för bensindrivna modeller. Suzuki Swift går mot strömmen. I den helt nya fjärde generationen ges endast 3 elektriska hästkrafter från ett mildhybridsystem, medan en ny 3-cylindrig bensinmotor gör det faktiska jobbet. Förbrukningen är låg och det är priset också.

I det franska vårvädret ger jag mig ut i nya Swift och ser vad den japanska budgetbilen kan göra.

Förare i liten bil på landsväg

Vad är det för bil?

Jag skulle lätt kunna säga en sak eller två om den exteriöra designen, men jag lämnar det till betraktarens ögon. Istället kan jag berätta om en ny Suzuki Swift som har vuxit förvånansvärt lite från sin föregångare. Hjulbasen, bredden, höjden och till och med bagageutrymmet har exakt samma mått som i den tredje generationen. Endast längden har vuxit med minimala 1,5 cm.

Det luktar återvunnen arkitektur – och det är det också. Men det förändrar inte det faktum att den fjärde generationen Suzuki Swift är en ny bil. Både kaross och chassi har uppdaterats, blivit styvare och stramats upp jämfört med föregångaren, medan den 3-cylindriga motorn är nyutvecklad.

Mildhybridsystemet är samma som finns i andra Suzuki-modeller. Förbättringen av ekonomi och utsläpp ska inte tillskrivas elen, utan snarare den nya motorn och bättre aerodynamik. Swift uppnår nu 22,7 km/l med CO2-utsläpp på 98 g/CO2 per liter, en förbättring med sju respektive åtta procent, vilket inte alls är dåligt.

Om du tittar på den populära B-klassen av minibilar blir det inte mycket bättre. Med sin nya motor smyger Swift sig nära Toyota Yaris Hybrid, som släpper ut 87 g/CO2 per kilometer och, som namnet antyder, är en riktig hybrid med ett batteri och inte bara en 12V-generator som Swift.

Röd Suzuika sedd bakifrån på landsväg

Hur kör den?

Swift har alltid varit en rolig bil att köra. Med en fastare undervagn och ny styrning med teflon(!) i fjädringen för minskad friktion, lovar Suzuki en Swift som är mjukare än någonsin tidigare. Den låga vikten på bara 949 kg hjälper också till med detta, vilket gör att den totala effekten på 82 hk verkar mer acceptabel.

Påståendet testas på landsvägarna runt vinlandet Margaux, där traktorer med värdefulla druvor på släpet har lämnat sina spår i underlaget. Den grovhuggna asfalten avslöjar ett chassi som verkligen har stramats åt – kanske lite för mycket.

Suzuki Swift är en så kallad världsbil, byggd på en budget för att användas i både New Delhi och Århus. Underredet är därför mer robust än det är komplext, och med en snäv inställning är det inte mycket som maskerar skarpa stötar på ojämna vägar. På mer förlåtande underlag visar sig påståendet vara sant. Suzuki Swift är först och främst en okomplicerad och lättkörd bil. Men om du bjuder upp den till dans kan Swift lätt lockas in i en svängom, där fjädervikt och oförstörd mekanik garanterar körglädje. Den nya styrningen är väl avvägd med en tydlig koppling till framhjulen.

I den tidigare Swift var motorn en del av det roliga, eftersom den behövde höga varvtal för att släppa loss sin begränsade kraft. Den nya motorn är mer återhållsam i utseende och ljud, men med mer vridmoment och bättre utväxling. Den känns mer vuxen. På tal om utväxling, testbilen har en manuell växellåda, vilket också bidrar till körglädjen. Den är inte kirurgiskt vass, men den är enkel och mekanisk. Senare kommer en CVT-växellåda att lanseras i de två högsta av tre trimnivåer.

Passagerare u baksätet på liten bil baklucka i liten bil

Hur är kupén?

Betydligt förbättrad, särskilt på teknikfronten. Medan den tidigare Swift kunde beställas med en CD-spelare utan en infotainmentskärm, levereras den nu med en 9-tums infotainmentskärm som standard. Det finns också trådlös anslutning för Apple CarPlay och Android Auto.

Det egenutvecklade systemet kommer inte att vinna några priser för användarvänlighet, men skärmen är tydlig i upplösning och tryckkänsligheten är hög. Med Apple CarPlay aktiverat finns det inga klagomål. Dessutom är skärmen nu också placerad på rätt höjd, till skillnad från sin föregångare, så att dina ögon inte behöver avvika för långt från vägen.

Precis som i föregångaren är de mjuka plastpanelerna få och långt ifrån alla, vilket är ok eftersom det är en budgetbil. Men mycket har gjorts åt designen och layouten, med en mer förarorienterad cockpit, en luftig instrumentpanel och 3D-mönster på dörrsidorna. Det ger dig något att titta på och något att ta på.

en röd och en blå bil framför slott

Eftersom Swift inte har vuxit är utrymmet fortfarande detsamma, med ett baksäte som är hyfsat utan att vara imponerande. Vad som däremot är imponerande är den förbättring som har gjorts av förarplatsen, som var lite obekväm bakom ratten i den tredje generationen. I nya Suzuki Swift sitter du som du ska i förhållande till ratt, pedaler och andra reglage i kupén. Du sitter också bekvämt även på längre resor, eftersom sätena nu är av en annan kaliber med betydligt bättre stöd.

Priser och utrustning

Priserna för nya Swift är ännu inte satta, men det betyder inte att det inte finns utrymme för en kvalificerad gissning från Suzuki. Det är deras tydliga förväntan att den nya Swift kommer att hamna i samma prisklass som sin föregångare, någonstans runt 220 000 kronor. Om det stämmer är det ett bra pris. För förutom en stor teknisk översyn kommer nya Suzuki Swift också med en längre lista över standardutrustning. 9-tumsskärmen är standard tillsammans med backkamera och P-sensor, nyckellös start, elektriska bakrutor, luftkonditionering och aktiv farthållare.

På säkerhetsfronten får du nödbromsning med fotgängar-, cyklist- och motorcyklistigenkänning. Dessutom ingår döda vinkeln-varnare, förarövervakning, filhållningsassistent, varning för korsande trafik bakifrån, LED-strålkastare och automatisk halvljusavbländning. Det är ett snyggt paket med säkerhetssystem, varav de flesta krävs enligt EU:s förordning om allmän säkerhet (GSR) senast i juli 2024. Det är GSR som gör bilproduktionen dyrare och därför hjälper till att döda den billiga minibilen.

röd suzuiki framför slott Röd suzuki framför herrgård

Nya Suzuki Swift är en raritet och ett befriande avsteg från elbilar, som i allt högre grad blir datorer på hjul. Swift har alltid varit en liten, billig och ekonomisk bil, på gott och ont, och om du fortfarande behöver en sådan budgetbil är den nya fjärde generationen fortfarande relevant med ett bra utrustningspaket, lågt pris och låg bränsleförbrukning.

Suzuki Swift

Motor: R3, 1 197 cm3
Effekt: 82 hk / 111 Nm
0-100 km/h: 12,5 sek.
Topphastighet: 165 km/h
Bränsleförbrukning: 4,4 l/100 km
CO2-utsläpp: 98 gram/km
Mått (L/V/H): 386/173/149 cm
Egenvikt: 949 kilo
Bogseringsvikt: 1 000 kilo
Bagageutrymme: 265-980 liter

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com