Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

En trevlig överraskning: Här är nya Suzuki Swift

Alla bensindrivna minibilar behöver inte dö. Suzuki visar den första bilden av en ”konceptversion” av en ny Swift.

TEXT Morten B. Bek
FOTO PR

Vi har redan förlorat många, och vi kommer att förlora ännu fler under de kommande åren. Det må låta som det är pengar vi pratar om nu, men det är bensindrivna minibilar vi har att göra med. Ford Fiesta, Nissan Micra och Kia Rio är borta, och det finns rykten om att Volkswagen Polo också är på väg till skroten.

Men Suzuki tänker inte lämna sina kunder i sticket. Inte nog med att de håller Swift vid liv, de kommer även att lansera en ny modell på marknaden – förmodligen under första halvåret 2024.

Det är mer än rykten. En ”konceptversion” kommer att premiärvisas på Japan Mobility Show 2023 i slutet av oktober, och vi har redan fått den första bilden. Vi sätter konceptversionen i perspektiv, eftersom det verkligen inte finns något på bilen som tyder på att den inte är redo för produktion.

Den effektiva bensinmotorn lever vidare

Vi vet nästan ingenting om den nya generationen Swift, eftersom Suzuki bara pratar om att ”ha kul med bilen och vardagen”. Och att Swift kommer att baseras på en effektivitetsfilosofi (låg förbrukning och lågt produktionsavtryck) som bygger på märkets erfarenhet.

Det vore konstigt om Suzuki inte översatte den filosofin till en uppdatering av den 1,2-liters bensinmotor med mildhybridsystem som finns i den välkända Swift-modellen. Det är osannolikt att det blir en helt ny motor eller det vanliga hybridsystemet från S-Cross och Vitara i den nya minibilen.

Igenkännlig, men förnyad.

Designen är tydligt relaterad till vad Suzuki har levererat med tidigare Swift-generationer – bara omtolkat. Grillen är, ska vi säga, något speciellt, och den verkar mindre än på nuvarande Swift. Det dolda dörrhandtaget på bakdörren har ersatts med ett vanligt, och en skarpt skuren linje löper genom dörrarna, över strålkastarna och in i motorhuven.

Vi har sett spionbilder av interiören, och Suzuki lägger till ett infotainmentsystem med större skärm (förmodligen upp till 9 ″ som i S-Cross) och klimatkontroll med separata knappar. Premiären av ”konceptbilen” senare denna månad kommer förhoppningsvis att avslöja fler detaljer.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com