Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Stor undersökning: Mazda har bäst tillförlitlighet

Även Volvo klättrar i rankingen

Större
Stäng
  • Foto: Mazda
    Foto: Mazda
  • Foto: Mazda

I en årlig amerikansk sammanställning över hur tillförlitliga olika biltillverkare är, är Mazda i topp och petar ned den amerikanska fjolårsettan. Även Volvo klättrar i listan.

Amerikanska Consumer Report publicerar varje år en ranking över hur driftsäkerheten de olika biltillverkarna har. I år är det ett det japanska Mazda som placerar sig tre positioner bättre än förra året och som tar över tronen från Lexus som faller ned två placeringar och är trea. På en andraplats finns Toyota. De tre biltillverkarna tillverkar bilar som placerar biltillverkarna i topp av den årliga undersökningen.

Två av tillverkarna som har klättrat i listan är Honda och Buick, som har förbättrat sina positioner rejält. Buick har hoppat upp 14 platser jämfört med förra året upp till fjärde plats och det beror till stor del av att de har haft problemfria bilar i år.

Honda har istället förbättrat sig år för år, och har några pålitliga modeller, även om de har tillförlitlighetsproblem med sin minivan Odyssey och SUVen Passport. 

Svenska Volvo klättrade i listan tack vare bättre tillförlitlighet hos Volvo S/V60, och även XC 40 gjorde bra ifrån sig. Volvo hamnar på plats 18 i listan, en förbättring med sex platser. 

LÄS MER: Uppåt för Tesla och Volvo i ny jätteundersökning

Även BMW och Jeep förbättrade sig (plats 12, fem platser upp, respektive 19, sju platsers förbättring) genom att 3-serien och X5 haft bättre driftsäkerhet, detsamma gäller Gladiator och Wrangler.  

Många av bilmärkena i mitten hade ofta generellt bra betyg, men problem med en av sina modeller. Subaru (plats åtta, minus en) har problem med Ascent SUV, men resten av modellerna är genomsnittligt eller bättre än genomsnittet. Audi fick lida på grund av Q3 SUV tillsammans med Q8 och E-Tron, som alla tre har under genomsnittet när det kommer till driftsäkerhet. De räddades av A6 som bättrade på helhetsbetyget för den tyska biltillverkaren. Därmed är de kvar på plats 14. 

Ett par tillverkare föll ordentligt i listan. Kia har haft växellådeproblem med sina modeller Forte och Soul (plats 15, minus sex). Även Ford har haft problem och tappar platser (22, minus sex). Ford Explorer hade en av de lägsta driftsäkerhets-betyg i undersökningen och Escape gjorde inte heller speciellt bra ifrån sig. 

Sämst av alla var Lincoln som rakt igenom hade låga betyg. De har haft problem med Lincoln Avitator och Corsair. 

Consumer Report ranking av biltillverkare baseras på den genomsnittliga beräknade driftsäkerhetspoängen för fordon i märkets modellutbud, och för att en biltillverkare ska bli rankad, så måste de ha tillräckligt med data från minst två av deras modeller eller mer.

LÄS MER: Volvos nya flaggskepp ett år försenat – blir självkörande

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com