Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

SSC Tuatara-dödaren testas för fullt – snart världsrekordförsök för Hennessey?

Påstås klara av över 500 km/h

Större
Stäng
  • Hennessey Venom F5 påstås toppa 500 km/h. Foto: Hennessey
    Hennessey Venom F5 påstås toppa 500 km/h. Foto: Hennessey
  • Hennessey Venom F5 påstås toppa 500 km/h. Foto: Hennessey

Snart är det dags. Nu har Hennessey Venom F5 börjat testas inför ett potentiellt försök att slå hastighetsrekordet för produktionsbilar.

I november startade leveranserna av Hennesseys nya monster, SSC Tuatara-dödaren och superbilen Venom F5. För lite drygt ett år sedan presenterades superbilen som har en 6,6-liters V8-motor med dubbelturbo som producerar 1 841 hästkrafter och 1 617 Nm.

Eftersom bilen endast väger 1 360 kilo, går accelerationen 0–100 km/h på 2,6 snabba sekunder, 0–200 på 4,7 och 0–300 på 8,4 sekunder (!). Kraften till bakhjulen går via en sjuväxlad semiautomatisk låda. F5 Venom är uppkallad efter den starkaste orkanstyrkan. Chassit är tillverkat av kolfiber och tillverkaren påstår att supersportbilen toppar över 500 km/h.

Frågan är inte om, utan när den kommer utmana hastighetsrekordet för produktionsbilar. För tillfället har SSC Tuatara rekordet som klarade av 455,3 km/h för ett år sedan.

Nu har den amerikanska tillverkaren släppt en video som visar bilen när den testas i höga hastigheter. Hennessey påstår att den körs i över 402 km/h (250 mph). Bilen ska vara i F5-läget, vilket ska aktivera alla 1 817 hästkrafter när den körs på E85.

Ett världsrekordförsök kommer genomföras i Florida någon gång under våren eller sommaren, men först ska den testas två gånger till.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com