Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Spyker planerar hybrid-suv

En andra modell är möjlig enligt Victor Muller.

Sportbilstillverkaren Spyker vädrar morgonluft efter några svåra år. Nu planerar de också att sätta en suv till världen.

Kommer ni ihåg Spyker Cars, alltså den holländska biltillverkaren som under Victor Mullers ledning gav Saab Automobile konstgjord andning under något år, innan alla organ gav upp till slut?

Och kommer ni ihåg när de visade en suv på vårkanten 2006? Den var en massiv pjäs, denna Spyker D12 Peking-to-Paris och produktionen var planerad att starta 2008. Det gick åt pipan, först gnisslade det i relationerna med Volkswagen som var tänkta att leverera W12-motorn och sedan började kontanterna sina i kassan. Ett kortvarigt och föga framgångsrikt äventyr i Formel 1 hade kostat på.

Sedan kom Saabaffären i vägen också. Någon gång i samband med Mullers rantande i Trollhättan sade han att Saab nog kunde vara behjälpliga i utvecklingen av den där Pekingsuven, men när Saab sedan stod på näsan hade Muller inga krafter kvar att färdigställa suvar med.

NEVS

Ändå tycks Saab ha svårt att dö helt.

Snart kastades också Spyker ut från börsen i Amsterdam och i december 2014 förklarades företaget bankrutt av en holländsk domstol.

Tror ni att Victor Muller kastade in handduken, gick hem och tog en öl? Nej, han rekonstruerade sitt livsverk på brittisk mark och så sent som i förra månaden visade Spyker upp en ny modell med motor från Koenigsegg på Genèvesalongen. Spyker lever och frodas.

Nu tycks det som om Spyker planerar att utöka modellfloran – och än en gång är det den gamla suven som spökar. De brittiska biltidningen Autocar rapporterar att Victor Muller avser att gjuta nytt liv i Peking-to-Paris, den här gången med hybriddrift där Koenigseggs V8 arbetar ihop med elmotorer.

Lotus Engineering kommer att bistå med utvecklingsarbetet, precis som de gjorde med den befintliga C8 Preliator, och Victor Muller hoppas enligt tidningen att bilen ska stå på Genèvesalongen nästa år. Det är i och för sig ett löfte vi känner igen. Den som lever får se.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com