Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Självkörande Ford famlar inte i mörker

Ny teknik läser av omgivningen utan kameror som är beroende av ljus

Vi följer upp med senaste nytt bland de självkörande bilarna. Ford rapporterar in att de gör framsteg även i mörker. Med hjälp av Fords LiDAR-teknologi kan bilen själv läsa av omgivningen även utan kameror, som är beroende av ljus.

Att köra i totalmörker på Fords testanläggning i Arizona i USA är ytterligare ett steg för biltillverkaren att börja leverera självkörande bilar. Det är ett viktigt utvecklingssteg berättar Ford, eftersom det visar att deras LiDAR-teknologi är tillräckligt robust för att styra felfritt på slingrande vägar även utan kameror, som är beroende av ljus.

Att ha alla tre sensorer aktiva är det ideala, det vill säga; radar, kameror och LiDAR – men LiDAR har nu alltså visat sig även kunna fungera självständigt.

– Tack vare LiDAR blir våra testbilar inte beroende av att solen skiner eller av att kameror kan avläsa de vita strecken på vägen. Faktum är att LiDAR låter självkörande bilar köra lika bra i mörkret som i dagsljus, säger Jim McBride, Fords chefstekniker för förarlösa bilar.

För att navigera i mörkret använder Fords självkörande bilar högupplösta 3D-kartor, kompletta med information om vägar, vägmarkeringar, geografi, topografi och landmärken som skyltar, byggnader och träd. Bilarna använder LiDAR-pulser för att placera sig själv på kartan. Ytterligare data från radarn sammanvävs med data från LiDAR för att fullfölja bilens avläsning av omgivningen.

I över 10 år har Ford utvecklat självkörande bilar och de siktar på att lansera självkörande bilar på nivå 4, som inte kräver att föraren ingriper och tar kontroll över bilen.

Se filmen, som har Hollywood-drama-musik som en Batman-film, som visar ett test i mörkret.

Foto: Ford
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com