Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Shelby 50th Anniversary Super Snake har 750 hk

Bara 500 exemplar ska byggas, så skynda dig att beställa.

Super Snake har sedan 1967 prytt Shelbys allra vassaste Mustangmodeller. Nu kommer den senaste i raden och firar att det gått 50 år sedan den första såg dagens ljus.

Drabbad av dysenteri lyckades racerföraren Carroll Shelby ändå vinna 24-timmarsloppet i Le Mans 1959, i en Aston Martin. Men på hösten samma år fick han pensionera sig. Kroppen klarade inte längre påfrestningarna och hans kroniska hjärtproblem riskerade att brisera bakom ratten.

Men Shelby kunde inte sitta still och snart hade han skaffat sig agenturen för de brittiska AC-sportbilarna i USA. Sedan kom han på den briljanta idén att klämma ner en alldeles för stor motor, en V8 från Ford, i den lilla söta AC Ace, och därmed var AC Cobra född. Den där allra första bilen som han byggde blev nyligen den dyraste amerikanska bilen som någonsin sålts på auktion.

Så blev också Shelbys namn synonymt med Fords allra vassaste produktvarianter. Snart hade Ford ett nytt projekt åt Shelby: att sätta fart på Ford Mustang, vars tillblivelse vid nämnde som hastigast häromdagen. Shelby gjorde som Shelby brukade: stoppade ner en större motor under huvuen. Och så var Shelby GT350 född.

Trehundra hästar och amerikanska racingfärger.

Ford

Trehundra hästar och amerikanska racingfärger.

Men alla värstingars moder skulle inte lanseras förrän ett par år senare. Shelby GT500 Super Snake hade en big block-maskin från Ford GT40 (som också var ett Shelbyprojekt) och lämnade dubbelt så mycket effekt som den snälla lilla GT350. Namnet hade Carroll Shelby lånat från sin egen bil, en kompressormatad AC Cobra som han låtit sin fabrik bygga åt honom själv.

För några år sedan väckte Shelby det gamla Super Snake-namnet till liv. Shelby GT500 Super Snake från 2007 fick en fet kompressor ovanpå motorn och vred ur sig 800 hästkrafter. För att inte körglada köpare skulle gasa sig rakt in i närmaste träd fick Super Snake också ordentliga chassiuppdateringar.

Den såg rätt fet ut också.

Shelby

Den såg rätt fet ut också.

Nu är det dags igen. Shelby 50th Anniversary Super Snake firar att det har gått 50 år sedan den första Super Snake-Mustangen rullade ut. Den bygger på den senaste Mustanggenerationens Super Snake-version och har liksom sin föregångare fått kompressorladdning. Femlitersåttan producerar i den här versionen 670 hästkrafter, men Shelby höjer mer än gärna den siffran till 750, om du så skulle önska. Gasglada kan notera att det är fullt möjligt att beställa sin 50th Anniversary Super Snake med manuell låda.

Fronten har fått lite nya former, meden en ny grill och ett mer markerat huvscoop. Sidokjolar, ny diffusor och spoiler på bakluckan hör också till egenheterna. Produktionen är begränsad till 500 exemplar och Shelby säljer bilarna för knappt 70.000 dollar, ca 625.000 kronor. Det är inte många dollar per hästkraft, det.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com