Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Shelby Mustang G.T. 350R byggs i ny serie

Eftertraktad tävlingsbil ska nytillverkas.

Det gamla gardet samlas när Shelby Mustang G.T. 350R återuppstår. Men serien blir starkt begränsad.

När Ford drog skynket av Shelby Mustang GT350R för ett par år sedan drog vi efter andan. Shelby hade kastat ut allting onödigt för att spara vikt: baksäte, stereo och luftkonditionering fick man klara sig utan. I stället fick man vassare motorljud, fler vingar och stötdämpare som anpassats för bankörning.

Ford Motor Company

Och fartränder. Glöm inte fartränder.

Shelby hade förstås inte plockat namnet ur det blå. Den allra första Shelbyversionen av Ford Mustang från 1965 byggdes också i ett tävlingsutförande under namnet G.T. 350R. Blott 34 bilar lär ha tillverkats och i dag går de för fantasisummor på auktion.

Så kanske är det inte så förvånande att man nu kommer att göra en ny serie på samma tema. Med officiellt stöd från Ford och Shelby kommer en grupp gamla gubbar under namnet OVC eller Original Venice Team – de jobbade hos Shelby redan på den gamla goda tiden – att ta fram rekreationer av Shelby Mustang G.T. 350R.

Och de kommer att göra det precis som förr, med 1965 års Ford Mustang som utgångsmaterial och ett antal modifikationer för att få dem att gå fortare. Men – den här gången kommer bilarna att ta del av förbättringar som var planerade redan i tidernas begynnelse, men som aldrig hanns med på grund av tidspressen att få ut bilarna i tid.

Drew Phillips/Ford

De dominerade ändå SCCA under tre år.

Så OVC-vagnarna kommer att ha en slankare frontplåt, fönsterrutor av plast och till och med en delad bakaxel. ”Vi kom överens om att bygga R-modellen på det sätt vi föreställde oss 1965, men inte kunde på grund av tid, kostnader och andra inskränkningar”, säger Jim Marietta som är VD för OVC.

Vad som inte kommer att skilja sig är färgsättningen. En Shelby Mustang är så klart Wimbledonvit med fartränder i Guardsmanblått. Vad man får betala för kalaset är inte klart, men OVC ska bara tillverka 36 exemplar av nyklassikern så vill du ha lär du höra av dig i dag.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com