Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Segerrik cyklist sätter snurrigt rekord

Caterham firar 60-årsdagen på tvären.

Sir Chris Hoy bytte två hjul mot fyra som snurrade upp flest varv på en minut. Till sin hjälp hade han en väldigt arg lådbil.

Cykling ska man inte hålla på med. Jag har tappat räkningen på hur många ben som jag har brutit i min kropp bara för att jag nödvändigtvis skulle upp på den där järnramen och trampa omkring. Men helt slut tog min tvåhjuliga karriär inte förrän jag en sen kvällstimme i hög fart cyklat in i överförfriskad farbror som ur intet uppenbarade sig på cykelbanan. Resultatet? En skrynklig cykelram och en vecka på sjukhus.

Jag vet inte om Sir Chris Hoy delar min uppfattning, men han har i alla fall också bytt två hjul mot fyra efter att som velodromcyklist ha kammat hem 17 guldmedaljer i VM och OS. Han orkade väl inte sitta kvar på cykeln till slut med så mycket skrot runt halsen.

Så numera trampar han på en annan sorts pedaler och det i sportvagnsracing. För ett par år sedan vann han till och med den europeiska Le Mans-serien i LMP3-klassen. Han kan köra bil, också.

Men nu har han kommit på glid, och till och med slagit något slags rekord i det. Att glida, alltså. Med bakvagnen. På en stipulerad tid om en minut har han gjort nitton donuts (eller vad heter det på svenska? Donötter? Degnötter?)

Munkar. Det heter munkar.

Hur som helst handlar det om att sladda runt hela varv runt sin egen axel och Sir Chris gjorde sina 19 varv i en Caterham 620R, den allra mest sinnessjuka modellen i den brittiska lådbilstillverkarens modelluppställning. Effekten om drygt 300 hästkrafter kanske inte låter särskilt skrämmande, men eftersom bilen väger typ två gram lär den gå rätt friskt – siffran 620 anger antalet hästkrafter per ton.

Sir Cyklist gjorde det här som en del i firandet av bilens 60-årsdag. Jo, du läste rätt. Det har gått 60 år sedan Lotus Seven började säljas, då med en sidventilsmaskin från Ford på 40 hästkrafter. Så riktigt samma bil som dagens variant var det väl inte.

Och nästa rekord för Caterham att sikta på är antal donuts i rad utan tidsbegränsning. Det innehas nämligen av den främste konkurrenten Westfield och har stått sig sedan racerföraren Jamie Morrow snurrade fram 280 varv i en beskedlig Westfield 1600 för sex år sedan. Man behöver alltså inte någon eldsprutande trollmotor för att snurra runt en kon.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com