Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Caterham går tillbaka till rötterna

Köp en gammal bil. Fast ny.

Caterham väcker sextiotalet till liv och lanserar årets tillbakablick. Med det firas också att det är 60 år sedan Colin Chapman skapade Lotus Seven, grunden för modellen.

Caterham är en brittisk biltillverkare som har ett arv att förvalta. Sedan tidigt sjuttiotal bygger de bilar som Sigmund Freud förmodligen skulle ha synpunkter på, cigarrformade skapelser som i sin tur bygger på en Lotuskonstruktion från 1957.

Men tro inte att utvecklingen har stått stilla. En modern Caterham är någonting av det snabbaste man kan köpa i sportbilsväg och alltjämt populär som banracer. Och det går alldeles utmärkt att köpa en ny Caterham också i Sverige.

0-100 på 3,4 sekunder, om du undrade.

Caterham

0-100 km/h på 3,4 sekunder, om du undrade.

Men Caterham Seven Sprint är någonting helt annat. Presentationen äger rum på klassiska Goodwood Revival som drar igång i dag, där inga bilar efter 1966 får plats. Passande, eftersom Caterham Seven Sprint är en direkt hälsning till sextiotalets Lotus Seven MkII.

Chassit är pulverlackat grått, så som man gjorde förr, skärmarna är de stora flygplansvingarna från förr och alla påskruvade detaljer ser ut som de gjorde förr. Med instrument från Smiths och ratt från Moto-Lita som pricken över i går intentionen inte att ta miste på. Ni som vet, ni vet vad jag menar.

Drivlinan hämtas direkt från budgetmodellen Seven 160, med trecylindrig Suzukimotor och stel bakaxel som sig bör. Priserna startar i Storbritannien på 29.995 pund, vilket torde motsvara ungefär 350.000 kronor i Sverige.

Foto: Caterham Cars
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com