Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Caterham planerar ny modell – med tak

Seven ska få ett större coupésyskon

Caterham Seven fyller 60 nästa år. Företaget tycker det är hög tid att tänka på framtiden. Och nästa modell får tak.

Colin Chapman var inte ens 30 år fyllda när han började sälja Lotus Seven, en liten aluminiumcigarr med sidventilsmotor från Ford. Det var 1957 och konstruktionens grunddrag lever vidare än i dag, om än i Caterhams regi och med effekter som några sidventilsfyror aldrig hört talas om.

Även om Caterham Seven fyller 60 nästa år lär den inte vara pensionsmogen, men företaget vill ändå bredda modellprogrammet för att nå en bredare kundbas. Det är förvisso inte första gången Caterham tänker i liknande banor: på nittiotalet floppade Caterham 21 när Lotus Elise snodde alla kunder.

Kanske var den för lik vanliga Seven?

Kanske var den för lik vanliga Seven?

Så sent som 2014 stupade ett samarbete med franska, Renaultägda Alpine. Tanken var då att tillsammans utveckla en mittmotorsportbil och för Alpines del kommer det att inom kort att ge resultat. För Caterhams del bidde det i slutändan ingenting.

Men nu plockar de upp bollen igen och den här gången kommer det varken handla om en öppen roadster, som Caterham 21, eller en mittmotorbil, som den tänkta Caterham C120. I stället föreställer man sig en klassisk sportcoupé med motorn där fram.

Till den brittiska tidningen Autocar säger Caterhams högste chef, Graham MacDonald, att man föreställer sig en modell med hel kaross och inte bara en takförsedd Seven. En Caterhamcoupé måste vara mer än så, med åtminstone grundläggande komfort och dörröppningar som går att ta sig igenom.

Med en sådan modell skulle företaget kunna sikta på tillväxtmarknader där man inte redan har förutfattade meningar om hur en Caterham ska se ut.

Nu söker man efter lämpliga samarbetspartners i bilindustrin, både för att kunna utveckla den tekniska plattformen och för att kunna bedriva en effektiv produktion.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com