Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Sedankarossen är snart död

Nya karossformer tar över marknaden.

I takt med att nya marknader törstar efter nya karossmodeller dör de gamla vanliga ut. Det syns i statistiken.

För ett par månader sedan kunde vi rapportera att både BMW och Mercedes-Benz planerade att rensa i sina respektive modellprogram. Då var det coupé- och cabrioletmodeller som låg risigt till och vad vi inte visste då var att BMW redan låtit bilan falla för 6-serien. Under fullständig tystnad stängde tyskarna produktionen av den stora coupén redan i februari.

Bytbils illustratör

Vår vinjettbild då visste mer än oss.

Nu ser den klassiska sedankarossen ut att bli nästa offer, åtminstone i vår del av världen. För svensk del har förstås kombikarossen sedan länge skåpat ut sedanen, men nu kommer hotet från alla de suv- och crossovermodeller som biltillverkarna spottar ur sig.

Det gör de naturligtvis inte utan anledning. Kunder skriker efter friluftsfrämjande fuskjeepar som egentligen inte är mer än mellanklassbilar på styltor. Varför? De ser så klart tuffare ut än grannens gamla Peugeot 607.

För de högbyggda crossoverkarosserna har inget gammalt arv att släpa på. Sedanen däremot, den har åtminstone funnits sedan 1911 års amerikanska Speedwell sedan, som i sin tur lånade namnet från bärstolen sedan – ett ord som härstammar från latinets sedia, att sitta.

Sträck på armarna, så blir den också en suv.

Och vem vill vara stofil? Ford rapporterade nyligen siffror som pekade på att vissa sedanmodeller fallit i försäljning med en tredjedel och GM ser liknande trender.

Till branschorganet Automotive News säger Lexus varumärkeschef Tokuo Fukuichi att deras sedanmodeller behöver ändra sin attityd för att överleva. ”Om vi inte kan erbjuda en sedanupplevelse man inte kan få i en suv eller crossover, tror jag att sedanen kanske inte kan överleva”, säger han till tidningen.

Enligt Fukuichi hör egenskaper som styrrespons och kombinationen av komfort och köregenskaper (tack vare lägre tyngdpunkt) till det som särskiljer en sedan från en suv. Lexuschefen tror också att kombibilar skulle kunna dra nytta av samma uppdateringar och att det inte är otroligt att vi kommer att få se en kombiversion av någon av märkets lyxmodeller i framtiden.

Fortfarande har dock sedankarossen starkt fotfäste på världens största bilmarknad: i Kina. Även om en suv är landets mest säljande bil tar man fortfarande fram sedanmodeller ägnade enkom just för kinesiska baksätesentusiaster. Men det kanske också kommer att förändras, när nästa generation bilköpare har vuxit till sig.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com