Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Se förvandlingen av Trabant-fabriken - till elbilsdröm

30 år sedan muren föll - Angela Merkel på Trabantfabriken som blev VW:s spjutspets

ZWICKAU. Då: Bilfabriken i Zwickau tillverkade blårykande tvåtakts-Trabanter med karosser av pressat papper i Östtyskland.
Men så föll Berlinmuren i november 1989.
Nu: Fem dagar före 30-årsjubileet av murens fall, återinviger förbundskansler Angela Merkel Trabant-fabriken som nu tillverkar toppmoderna elbilen Volkswagen ID.3 som ska frälsa Volkswagen.
– Jag var en av de som stod i kö, men inte fick någon Trabant, säger Merkel.

Volkswagen hade bjudit in 100-tals prominenta gäster och journalister från hela världen för att inviga det som de hoppas ska bli starten på en ny era för för företaget. Förhoppningen är att den nya elbilen ska bli lika framgångsrik som Bubblan och Golf. Här pratar vi 58 miljoner sålda bilar.

Självaste förbundskansler Angela Merkel kom till Zwickau för att inviga den ombyggda fabriken och Volkswagens framtidshopp elbilen ID.3. Det har gått nästan exakt 30 år sedan Berlinmuren föll – då byggde fabriken skämtbilen Trabant. Precis som då måste bilproduktionen ändras totalt i Zwickau.

– Bilismen som vi känner den i dag släpper ut alldeles för mycket CO2, säger Angela Merkel, som tidigare fått kritik för att fjäska för tysk bilindustri.

Vi befinner oss på klassisk bilmark strax utanför den gamla östtyska orten Zwickau. Det var här bilmärket Audi startades 1909 av August Horch och det var här Auto Union bildades när de fyra företagen DKW, Horch, Wanderer och Audi slogs ihop på 1930-talet.

Efter kriget blev det Zwickaus uppgift att sätta gamla DDR på rull. Det skedde genom den minimalistiska skapelsen Trabant. Den rullande papperslådan med en liten tvåtaktsmotor. Trots att bilen var ett skämt i väst, hade näst intill obefintliga fartresurser och var byggd av pressat papper fick en vanlig familj vänta tio år på sin Trabant. 10 000 bilarbetare såg till att 700 Trabanter tillverkades planenligt varje arbetsdag.

Men den nionde november 1989 förändrades allt för fabriken och resten av DDR för alltid – på en enda dag. Berlinmuren föll efter massiva demonstrationer och några år av perestrojka och glasnost.

En som snabbt förstod potentialen med Trabant-fabriken och den klassiska bilkulturen i Zwickau var Volkswagens dåvarande högste chef Carl Hahn. Han köpte snabbt upp fabriken och började förvandlingen från Trabant-verkstad till Volkswagen-fabrik. Bara några månader efter uppköpet rullade den första Polon av bandet. Under några månader producerades öst- och västbilar sida vid sida – Trabant och Polo.

***
Nästan exakt 30 år senare tar Volkwagens nuvarande koncernchef Herbert Diess plats på scenen i den gamla Trabant-fabriken och börjar invigningstala inför att den första elbilen av modell ID.3 ska rulla av produktionsbandet. På 30 år har det hänt lika mycket med fabriken som med gamla Östtyskland sedan muren föll.

– I maj 1990, lämnade den första Polon monteringslinjen. Bilar har nu byggts i Zwickau i 105 år. En lång historia – präglat av en ständig vilja att omfamna förändring, säger Herbert. Diess.

– Så var fallet redan 1989. Och det är fallet idag. För närvarande talas det mycket om den tyska bilindustrins bortgång. Men huruvida det faktiskt händer är upp till oss. Det är upp till oss att  utnyttja de möjligheter som förändring erbjuder, inledde Volkswagens vd Herbert Diess.

Han erkände också djärvt att Volkswagen med 100 miljoner bilar som rullar runt i världen står för en procent av världens CO2-utsläpp – och att utsläppen ska vara borta till 2050.

– Frågan är inte längre om elbilar vill slå igenom. Frågan är hur fort de kommer att göra det och i vilken region. Utan elbilar kan vi inte vinna kampen mot klimatförändringarna.

Sedan rullade den allra först producerade Volkswagen ID.3 bilen in i hallen. Och förbundskansler Angela Merkel fick ta över mikrofonen. Till skillnad från svenska politiker talade hon inte om något förbud mot fossila bränslen – däremot om att förbättra villkoren för elbilar.

– Vi politiker måste sätta ett nytt ramverk så att elektrisk mobilitet blir möjlig. Till 2030 ska vi ha 7-10 miljoner elbilar och en miljon publika laddplatser i Tyskland, lovade hon.

Och om Angela Merkel inte fick någon Trabant när hon bodde i Östtyskland kan vi lova att hon kommer att kunna få en ID.3 i god tid till sin pension 2021. För än är det bara 36 000 personer i kön – två månaders Trabantkö.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com