Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

VW-direktören: Stor omställning för återförsäljare

Volkwagens nya elbil ID.3 behöver knappt någon service

ZWICKAU. Sverige är ett av de länder som bokat flest Volkswagen ID.3 av totalt 36000 reservationer.
För ägarna väntar en bil som knappt behöver service – men för återförsäljarna blir det smärtsamt när deras kassako försvinner.
– Det är en stor omställning för återförsäljare som lever på eftermarknaden, säger Volkswagens högsta marknadsdirektör Jürgen Stackmann.

Volkswagens satsning på elbilar är ett av Europas största industriprojekt just nu och elektrifieringen kommer att påverka hela Europas bilindustri. Jobben kommer att bli färre – både i bilfabrikerna och ute hos återförsäljarna.

BytBil träffar Volkswagens marknadsdirektör Jürgen Stackmann direkt efter invigningen av den nya elbilsfabriken i Zwickau. Där arbetar 8000 personer i dag som har byggt Golf. Men i framtiden kommer färre personer behövas för att bygga 350 000 elbilar per år. Generellt sett räknar man med att elbilar kräver 25 procent färre bilarbetare, men hur många som kommer att arbeta i Zwickau är inte kommunicerat..

– För industrin så innebär det mindre arbetare, då elbilsproduktion är mer automatiserad. Arbetstillfällena kommer att minska , men vi kommer att använda naturlig avgång för att parera det, säger Jürgen Stackmann.

Hittills har 36 000 förhandsbokningar av Volkswagen ID.3 gjorts i Europa. Sverige ligger i toppen tillsammans med Norge, Nederländerna och Tyskland. För de som köper bilen väntar ett ägande nästan helt utan service. Inga oljebyten, filterbyten eller kamremsbyten behövs. En vinst för både kunder och miljö – men en tuff omställning för bilverkstaden.

– Det är en bil som redan är billigare än motsvarande Golf generation 8, dessutom blir de totala ägarkostnaderna väldigt låga, bekräftar Jürgen Stackmann.

Om ägarna tjänar på elbilen så får återförsäljarna det tuffare. I dag tjänar handlarna lite på själva bilförsäljningen men har mycket högre marginaler på service, tillbehör, däck och reparationer – den så kallade eftermarknaden.

– Det är en stor omställning för återförsäljare. Det vi ser i Norge är att det blir lägre servicekostnader. Ägarkostnaderna minskar, men det blir en utmaning för återförsäljare som lever på eftermarknaden. Den omvandling vi jobbar med är att göra kunderna mer lojala och få dem att stanna längre hos återförsäljarna.

Till att börja med är ID.3 inte någon lysande affär för Volkswagen. Jürgen Stackmann erkänner utan omsvep att bilen säljs med förlust de första åren.

– Men vi räknar naturligtvis med att det ska bli en vinstaffär på sikt och att vi ska bli ledande på elbilar för den breda massan och demokratisera teknologin. Jag var nöjd när jag gick runt på Frankfurt och jag såg att vi är ensamma om den här typen av bilen, med längre räckvidd och lägre pris. Den går inte kopiera på ett tag. Vår klara plan är att bli lönsamma med hela ID-familjen, det är vi inte under de första två åren. De som får betala klimatböter är förlorarna framöver.

Ok, om bilen nu är så bra och billig att äga: Ni säljer 700 000 Golfar nästa år och bara 100 000 elbilar, varför ska någon köpa Golfen?
– Alla är inte mogna för att göra omvandlingen till ebil ännu, skönheten med Volkswagen-gruppen är att vi kommer att ha bästa förbränningstekniken med laddhybrid och ledande teknik med elbilar. Vi är det bästa valet inom båda stegen. För den som frekvent kör långa sträckor så är en bil med förbränningsmotor fortfarande bättre.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com