Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Saudiarabien startar elbilsmärke

Licensierar komponenter från BMW

Större
Stäng
  • Saudiarabiens premiärminister Mohammad bin Salman är glad över satsningen. Foto: CEER/arkivbild
    Saudiarabiens premiärminister Mohammad bin Salman är glad över satsningen. Foto: CEER/arkivbild
  • Saudiarabiens premiärminister Mohammad bin Salman är glad över satsningen. Foto: CEER/arkivbild

Foxconn, världens största elektroniktillverkare, ska tillsammans med Saudiarabiens statliga investeringsfond PIF starta en tillverkning av elbilar.

Ceer, som elbilsvarumärket ska heta, blir ett försök att diversifiera landets oljeberoende ekonomi.

År 2025 är det tänkt att leveranserna av SUV:ar och sedaner ska börja.

I första hand benämns Saudiarabien som ett oljeland. Men nationen jobbar mot en framtid där man skulle vara mindre beroende av oljan – och det tar oss till lanseringen av landets elbilsmärke: Ceer.

Bakom satsningen står Saudiarabiens statliga investeringsfond PIF (Public investment fund), som så sent som i våras hade uppemot 580 miljarder dollar i tillgångar, och Foxconn. Det sistnämnda taiwanesiska företaget rankas som världens största elektroniktillverkare och ska bistå saudiaraberna med kunskap i produktionen. För att bygga sina bilar kommer det att licensieras komponenter från BMW.

Ceer kommer att utveckla SUV:ar och sedaner för massmarknaden. De ska främst vara ämnade för Nordafrika och Mellanöstern men andra marknader kan också bli aktuella i framtiden. Målet är att leveranserna ska starta någon gång under 2025.

– Saudiarabien bygger inte bara ett nytt bilmärke utan vi väcker också liv i en ny industri och ett nytt ekosystem som attraherar både internationella och lokala investerare, skapar jobbmöjligheter, möjliggör den privata sektorn och bidrar till att öka Saudiarabiens GDP över nästa årtioende, säger Saudiarabiens premiärminister Mohammad bin Salman i ett uttalande på Ceers hemsida.

Detta blir inte första gången som PIF gett sig in i elbilsmarknaden. Investeringsfonden har tidigare investerat i det amerikanska bilföretaget Lucid Motors och äger över 61 procent av aktierna i det företaget. Planen är också att Lucid ska uppföra en fabrik i Saudiarabien som ska tillverka elbilar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com