Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Saab AB bygger superbil

NEVS får inte vara med

Flygtillverkaren Saab ville inte dela med sig av sitt namn till NEVS. Nu vet vi varför. Saab har egna bilplaner.

I fjol stod det klart att resterna efter Saab Automobil, det kinesiskt ägda NEVS, inte får lov att använda namnet Saab. Flyg- och krigsmaterielkoncernen Saab AB ville inte släppa ifrån sig rättigheterna för bilbyggen under Saabflagg till kineserna.

Nu vet vi varför. Saab AB planerar själva att göra entré i bilindustrin – och inte med vilka bilar som helst. Nej, den nya Saab-bilen kommer i princip att vara ett JAS på hjul. Här kommer flygteknik att finnas på riktigt och inte bara i reklambladens bilder. Saab ska bygga en superbil som ska slå alla andra superbilar på näsan.

Självklart följer Saab sin egen namngivningsprincip och den nya superbilen ska vara avsedd för gas, acceleration och sladd, så namnet som Saab lutar åt är GAS1 Gröngölingen – men det ska sägas att ingenting är spikat i namnfrågan i dagsläget. Det säger i alla fall Saab AB:s presschef Inga Swahr när vi pratar med henne på telefon.

Bilen har utvecklats hos Saab i Linköping med benäget bistånd och finansiellt stöd från den italienska fälgtillverkaren Mutoris, eftersom flygfabrikören Saabs erfarenhet på området rotation är starkt begränsad. Själva stommen ska vara tillverkad av en ny typ av kolfiberkomposit, där man använt helium i sandwichmaterialet för att sänka vikten.

Bilen är ensitsig precis som ett stridsplan och katapultstolen liksom head up-displayen har hämtats direkt från flygplanstillverkningen. Så har även kåpan över föraren. Plockad från JAS39 Gripen ska den klara av en krock med en kråka i tusen knyck.

Gladast för det är nog kråkan.

Styrningen sker med joystick, någonting som ska ge oöverträffad kontroll i bankningsmanövrer enligt Saabs chefsingenjör Casio ”Kulramen” Karlebo – särskilt om man jagas av tyska stridsflygplan. Förlåt, bilar. Annars är inredningen spartansk, till och med klimatanläggningen sköts enkom genom förarens g-dräkt. Å andra sidan har den därigenom också inbyggd toalett, någonting som andra superbilar saknar.

Den, dräkten alltså, har för övrigt inbyggda krockkuddar som ska skydda föraren vid en eventuell nedskjutning. Eller krock. Saabs säkerhetschef Tryggve Tingenting hävdar att Saab siktar mot stjärnorna i Euro-NCAP:s krocktester.

Karossens aerodynamiska utformning ska skapa vad Saab kallar för en insta-bil. Genom att utnyttja luftens krafter på karossen ska bilen kunna svänga blixtsnabbt i hög fart, precis som de luftburna förlagorna.

Att karossen dessutom är smygtekniskt utformad och lackad i ett icke-reflekterande material innebär att du kan utföra de där blixtsnabba svängarna rakt framför polisens radar utan att de kan anklaga dig för någonting.

Drivlinan är genial. Kolvmotorer föll ur flygmodet redan på fyrtiotalet och självklart har Saab Gröngölingen turbinmotor. Fördelarna är enorm kraftutveckling, utrymmesbesparande installation och närmast vibrationsfri gång. Att turbiner aldrig blivit någon framgångssaga i bilindustrin beror på att de reagerar långsamt på gaspådrag. Men det har Saab löst på ett fiffigt sätt.

Deras gasturbin går ständigt på full gas och krafttillskottet till drivhjulen regleras enbart med en elektroniskt styrd slirkoppling, inte alldeles olikt Koenigseggs drivningslösning för Regera. Därigenom kan man släppa på all effekt precis så ögonblickligt som man vill. Eftersom det är en Saab driver turbinmotorn självklart på framhjulen. Någonting annat vore ju att spotta historien rakt i ansiktet.

Några prisuppgifter är inte klara i dagsläget, men Saab lovar att leveranserna ska komma igång så fort ”avtalen” med Brasilien är klara.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com